Глава Пентагону заявив, що Китай використовував шар-шпигун для спостереження за стратегічними об’єктами США.

“Сьогодні вдень за вказівкою президента США Джо Байдена американські винищувачі, що входять до складу Північного командування збройних сил США, успішно збили над водою біля узбережжя Південної Кароліни в повітряному просторі США повітряну кулю для висотного спостереження, запущену Китайською Народною Республікою і що належить їй. який використовувався КНР для спостереження за стратегічними об’єктами на континентальній частині США, було спущено над територіальними водами США», – заявив Остін.

У середу, 1 лютого, Байден дав дозвіл збити кулю, коли це буде безпечно для американців, над якими він пролітає, йдеться у заяві.

“Після ретельного аналізу американське військове командування вирішило, що спуск аеростату над сушею є невиправданим ризиком для людей на великій території через розмір і висоту аеростата та його корисне навантаження. Відповідно до вказівки президента міністерство оборони розробило варіанти безпечного спуску аеростата над нашими територіальними. водами, уважно відстежуючи його траєкторію та діяльність зі збору розвідданих”, – додав глава Пентагону.

Згідно з заявою, США провели цю місію за підтримки та координації з Канадою. Остін подякував Канаді за внесок у відстеження та аналіз польоту кулі через NORAD (об’єднану систему аерокосмічної оборони США та Канади).

контекст:

3 лютого стало відомо, що американські військові зафіксували на півночі США розвідувальну повітряну кулю з Китаю. У Пентагоні спочатку планували збити кулю над штатом Монтана, але потім Байдену порадили не робити цього, щоби від уламків кулі не постраждали мирні жителі. 4 лютого куля досягла східного узбережжя США і була збита в прибережній зоні над Атлантикою.

Як зазначає The Hill, Китай стверджував, що повітряна куля була просто “дирижаблем” для дослідження погоди, яка збилася з курсу. Однак Пентагон відразу відкинув цю заяву, а також твердження Китаю про те, що повітряна куля розміром з три шкільні автобуси не використовувалася для спостереження і мала лише обмежені навігаційні можливості.

Через виявлену кулю держсекретар США Ентоні Блінкен відклав візит до Китаю, який було заплановано на 5–6 лютого. Очікувалося, що на порядку денному буде війна Росії проти України.

Previous post Армі Гаммер після звинувачень у секс-канібалізмі намагався вчинити самогубство: фото
Next post Всі військові об’єкти є легітимними цілями — tsn.ua