Польща вимагатиме на Мюнхенській конференції надати Україні винищувачі – посол

За його словами, Польща не хоче вирішувати це питання самотужки, а вважає, що це рішення має бути ухвалене західними союзниками одноголосно.

“На наш погляд, слід якнайшвидше використовувати різні можливості для консультацій. Політика коливань і зволікань, як і у випадку з основним бойовим танком Leopard 2, є контрпродуктивною. У нас є приказка: якщо даєш швидко, то даєш двічі”, – сказав Павлось. .

Посол розповів, що Польща має намір ініціювати у рамках Мюнхенської конференції зустріч президентів Польщі Анджея Дуди та Еммануеля Макрона, а також канцлера Німеччини Олафа Шольца у форматі “Веймарського трикутника”, щоб показати, що найважливіші європейські прихильники України мають “зімкнути лави”.

Крім того, Варшава завжди готова вести двосторонні переговори із Німеччиною, зазначив Павлось.

“Польща має кілька десятків винищувачів радянської розробки, таких як МіГ-21 і Су-22. Але, як я вже сказав, ми хочемо єдиного підходу до цього питання з нашими партнерами в ЄС і в НАТО”, – додав він.

контекст:

20 січня 2023 року президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого “Рамштайну” із закликом дати Україні F-16 та далекобійні ракети. Глава МЗС України Дмитро Кулеба 23 січня заявив, що питання передачі Україні бойових літаків “зрушило з мертвої точки”.

Видання Politico написало, що у січні західні союзники розпочали дебати про постачання Україні сучасних винищувачів.

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 Україні, якщо про це попросить український уряд, заявив міністр закордонних справ Вопке Хукстра 19 січня. 23 січня міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що Литва підтримує надання Україні західної авіації та вважає, що потрібно створити систему її використання. Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив 30 січня, що Варшава лобіюватиме серед союзників постачання Україні винищувачів F-16, як це було з німецькими танками Leopard 2.

30 січня президент Франції Макрон сказав, що припускає передачу Україні військових літаків західними партнерами. За словами французького президента, “за визначенням ніщо не виключено”. При цьому він назвав умови передачі Києву бойових літаків. Зокрема, можливе постачання не повинно призвести до ескалації у війні. Те, що передає Франція, “має не торкатися російської території, а захищати Україну”, а також “не послаблювати боєздатність” французької армії, зазначив Макрон.

У свою чергу, 30 січня президент США Джо Байден заявив, що США не поставлятимуть Україні винищувачі F-16, Білий дім його підтримав. Водночас прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак не виключав поставок бойових літаків Україні.

Previous post Суд стягнув у дохід держави майно російського олігарха на понад 2 мільярди гривень
Next post В Офісі президента нагадали МОК про вбитих Росією українських спортсменів