МЗС України закликало Грузію припинити “зводити політичні рахунки” із Саакашвілі

У відомстві зазначили, що суд не взяв до уваги висновку лікарів про тяжкість захворювання на Саакашвілі і відмовив у переведенні громадянина за кордон для лікування.

“Влада Грузії має негайно припинити зводити політичні рахунки з українським громадянином, гарантувати дотримання його прав і передати його Україні”, – йдеться у повідомленні.

МЗС України заявило, що продовжуватиме захищати інтереси громадянина України Саакашвілі, який має бути звільнений.

контекст:

У 2004-2013 роках Саакашвілі був президентом Грузії. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну і був заочно засуджений до ув’язнення.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року політика перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Шалва Хачапурідзе повідомив, що політик діагностував деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

1 грудня було оприлюднено результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США. У зразках волосся Саакашвілі знайшли сліди вісмуту, барію та ртуті. Також експертиза показала отруєння миш’яком та залежність від препаратів.

Українська влада, у тому числі і президент України Володимир Зеленський, неодноразово закликала Грузію дозволити Саакашвілі лікуватися за кордоном. Українське МЗС, наприклад, пропонувало передати екс-президента Грузії Україні.

6 лютого суд у Тбілісі відмовився звільнити Саакашвілі або відстрочив його покарання. Сам політик заявив, що “отримав смертний вирок”.

Previous post У світі за останню добу сталося понад 1000 землетрусів: де найпотужніший (мапа)
Next post У ДБР кажуть, що встановили особи 46 російських артилеристів, які обстрілювали Харків