Те, що з ним відбувається – помста Путіна. Потрібно порушувати питання на рівень G7

“Це дуже правильно, тому що вони реально знущаються з нього. […] Ми точно розуміємо (не знаю, чи все), що те, що відбувається із Саакашвілі, – це помста [президента РФ Владимира] Путіна. Це навіть не грузинська помста, хоча, звичайно, є люди в Грузії, які хотіли б помститися (той самий прем’єр-міністр Грузії [Иракли Гарибашвили]) – він проводив реформи дуже енергійно, природно, багато ворогів створив собі, це само собою зрозуміло”, – сказав Шустер.

Він вважає, що йдеться вже не про знущання з окремо взятої людини, а “відбувається знущання над Заходом”.

“Те, що вони роблять із Саакашвілі, – це знущання над усім цивілізованим світом. Це навіть словами не опишеш. Тобто вони реально його вбивають. Знаєте, як говорили в середні віки, коли брали в полон іноді або коли садили?” ти мене благатимеш, щоб я тебе вбив, так тобі буде погано”. Ось що вони роблять із Саакашвілі, вони застосовують саме ці методи”, – заявив Шустер.

За словами телеведучого, для порятунку грузинського політика вже недостатньо, якщо президент США Джо Байден “стукне по столу”, і питання необхідно виносити на більш високий рівень.

“Я думаю, що треба піднімати вже на новий рівень, не знаю, на рівень G7, “Великої сімки”, треба якісь санкції вводити проти Грузії. Треба загрожувати вже санкціями, бо це знущання з людства. […] Думаю, по-справжньому вже санкційний режим треба запроваджувати. Як можна так поводитися?”, – пояснив він.

Шустер підкреслив, що те, що відбувається з Саакашвілі, “показує ще раз, що у людей з мисленням Путіна, з образом дій як у Путіна”.

“Те, що відбувається з Саакашвілі – справжня особа того, що називається путінізм. Ось так [поступают] зі своїми противниками, навіть людьми, які тобі несимпатичні, отак – у камеру і давай катувати”, – сказав він.

Телеведучий вважає, що порятунок Саакашвілі – “це справа честі Заходу”.

Саакашвілі називає себе “особистим в’язнем Путіна”.

контекст:

Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два терміни поспіль у 2004–2013 роках. Незабаром після звільнення з посади президента він залишив країну. У Грузії проти нього порушили кілька кримінальних справ, його підозрюють у зловживанні владою та переслідуванні політичних опонентів. Сам Саакашвілі кримінальні справи називав політично вмотивованими.

1 жовтня 2021 року Саакашвілі повідомив, що повернувся до Грузії. Того ж дня політика затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі кілька разів оголошував голодування. У травні 2022 року його перевели на обстеження до цивільної клініки “Вівамед” у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Шалва Хачапурідзе повідомив, що політик діагностував деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

1 грудня було оприлюднено результати судово-медичної експертизи стану здоров’я Саакашвілі – вони свідчать, що політику необхідне лікування у багатопрофільній клініці в ЄС чи США. У зразках волосся Саакашвілі знайшли сліди вісмуту, барію та ртуті. Також експертиза показала отруєння миш’яком та залежність від препаратів.

Українська влада, зокрема Зеленський, неодноразово закликала Грузію дозволити Саакашвілі лікуватися за кордоном. Українське МЗС, наприклад, пропонувало передати екс-президента Грузії Україні.

6 лютого суд у Тбілісі відмовився звільнити Саакашвілі та не відстрочив покарання. Сам політик заявив, що “отримав смертний вирок”.

Previous post чому і як його так затято обороняють ЗСУ
Next post В АРМА передали залізняк російського олігарха Усманова на близько 1,8 млрд грн – новини на УНН