Мер Парижа виступила проти російських спортсменів на Олімпіаді-2024, “поки йде війна” – новини на УНН

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Мер Парижа Анн Ідальго змінила свою позицію щодо російських учасників Олімпійських ігор 2024 року, заявивши, що вони мають бути заборонені “поки триває війна” в Україні. Про це повідомляє AFP, пише УНН.

Подробиці

Минулого місяця Ідальго заявила, що, на її думку, росіяни можуть взяти участь “під нейтральним прапором”, щоб “не позбавляти спортсменів можливості змагатися”.

У вівторок вона заявила французьким ЗМІ, що її попередня позиція була “непристойною”, тому що нейтрального прапора “насправді не існує”, хоч вона сказала, що має бути місце для “російських дисидентів, які хочуть пройтися під прапором біженців”.

“Я не підтримую цей варіант, я вважаю його абсолютно непристойним”, – сказала Ідальго. “Ми не виставлятимемо напоказ країну, яка нападає на іншу, і вдавати, що її не існує”.

У її офісі наголосили, що це є “роз’ясненням” її позиції.

За її словами, це будуть спортсмени, які “не підтримують володимира путіна у його агресії”.

Олімпійська збірна біженців вперше взяла участь в Іграх у Ріо-де-Жанейро у 2016 році, де до її складу увійшли 10 спортсменів родом із Сирії, Ефіопії, Південного Судану та Демократичної Республіки Конго.

Контекст

З початку російського вторгнення в Україну наприкінці лютого 2022 року росіянам та білорусам заборонили брати участь у більшості світових спортивних заходів.

Міжнародний олімпійський комітет заявив минулого місяця, що вивчає шлях, який дозволяє спортсменам з Білорусі та Росії взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі.

У відповідь Україна заявила, що розгляне питання про бойкот Ігор.

Сполучені Штати заявили, що російські та білоруські спортсмени мають змагатися у Парижі під нейтральним прапором, але багато країн, особливо у Східній Європі, виступили проти цієї ідеї.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук заявив минулого тижня, що до 40 країн можуть відмовитись від участі у паризьких змаганнях, якщо росія та її союзник білорусь будуть допущені до змагань.

Естонія заявила, що бойкотуватиме, тоді як Чеський олімпійський комітет заявив у понеділок, що виступає проти участі росії, але бойкотувати не буде.

МОК, а не організатори та французька влада, зрештою вирішуватиме, хто братиме участь в Олімпійських іграх.

Росіяни виступили під нейтральним прапором після допінгового скандалу на зимових Іграх у Сочі у 2014 році.

Після заборони Всесвітнього антидопінгового агентства росіяни представляли свій національний олімпійський комітет, а не саму росію, на Олімпійських іграх у Токіо у 2021 році та зимових іграх у Пекіні у 2022 році.

Previous post ГУР заявляє, що «Газпром» створює власну ПВК. Росія каже про «охоронну організацію»
Next post Інституції ЄС скандалять через запланований візит Зеленського до Брюсселя — tsn.ua