“Дискредитують його в інтелектуальному плані”. Борель розкритикував Лаврова за висловлювання про Молдову

Виступ Бореля на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Молдови Наталією Гаврилицею 7 лютого цитує видання NewsMaker.

Високий представник дипломатії ЄС висловив жаль, що “пан Лавров, який колись був шановним дипломатом, вступив на цей шлях”.

“Ці заяви дискредитують його в інтелектуальному плані. У тому, що він сказав, немає нічого серйозного”, – заявив Боррель.

У свою чергу Гаврилиця назвала заяви Лаврова “тривожними”. Вона зазначила, що вони “не враховують незалежність та територіальну цілісність Молдови”.

“Ми зробимо все можливе, щоб виконати політичну волю громадян Молдови”, – додала вона.

2 лютого Лавров в інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ, телеканалу “Росія 24” та РІА “Новости” заявив, що Молдова – одна з країн, яку Захід нібито хоче перетворити на чергову “анти-Росію”, направивши її цим шляхом слідом за Україною.

“Передусім, що змогли поставити досить специфічними методами – далеко не вільно-демократичними – на чолі країни президента [Майю Санду]яка ну просто сама рветься до НАТО, вона має румунське громадянство, вона готова поєднатися з Румунією і взагалі готова практично на все”, – заявив російський міністр.

У міністерстві закордонних справ та європейської інтеграції Молдови у відповідь заявили, що слова Лаврова не відповідають дійсності і є частиною “вже відомої загрозливої ​​риторики російської дипломатії”.

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу заявив в ефірі телеканалу TVR Moldova, що слова Лаврова свідчать про “серйозну деградацію його публічної поведінки”, і в його заявах багато “гнилого шовінізму та імперіалізму”.

контекст:

Придністров’я – адміністративна одиниця у складі Молдови, має статус автономії. 1990 року на цій території “Придністровська молдавська республіка” (“ПМР”) оголосила про суверенітет. У зв’язку з цим між Молдовою та самопроголошеною республікою тоді розпочався збройний конфлікт. Влітку 1992-го бойові дії завершились. У 1990-х у Придністров’ї запроваджено контингент російських миротворчих сил.

Політично конфлікт досі не врегульований. Світовою спільнотою незалежність Придністров’я не визнано. 2022 року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Парламентська асамблея Ради Європи визнала Придністров’я окупованою РФ територією.

Президент Молдови Майя Санду неодноразово наголошувала на необхідності вивести російські війська з території країни. 30 листопада 2020 року вона заявила, що у Придністров’ї знаходиться оперативна група військ РФ, на розміщення якої не було домовленості з Молдовою, та запропонувала замінити російських військових цивільною місією під егідою ОБСЄ.

У вересні 2022 року Санду заявила, що незаконна присутність військ РФ у Придністровському регіоні збільшує ризики для безпеки Молдови. НАТО нарощує допомогу Молдові на тлі загрози з Росії, сказала Санду у грудні.

19 грудня 2022 року лава Служби інформації та безпеки Молдови Олександру Мустяце заявив, що Росія, яка в лютому здійснила повномасштабний напад на Україну, також планує вторгнення до Молдови 2023 року, але реалізація такого сценарію залежить від розвитку війни в Україні.

Голова комітету Держдуми РФ у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язку із співвітчизниками Леонід Калашніков заявив 24 січня, що якщо Молдова вступить до НАТО, вона “зруйнує свою державу”.

Previous post Чи встигне Україна випередити росіян, сформувавши ударний кулак на базі західної зброї — пояснення
Next post Лісові пожежі у Чилі: під загрозою нові території – новини на УНН