відповідь сейсмолога — Ексклюзив ТСН — tsn.ua

Не можна сказати, що Києву загрожують землетруси такого масштабу як в Туреччині.

Територія України розташована біля потужного сейсмоактивного поясущо тягнеться через Середземне море, Кавказ, Ідокуш, а далі розпливається на два окремі пояси. В України менше шансів, що сильні землетруси можуть відбуватися частоа ось такі країни як Грузія, Вірменія, Кіпр, Туреччина, Сирія територіально розташовані саме в поясі, де можуть частіше траплятися землетруси.

Про це ТСН.ua розповів Олександр Кендзера, директор Інститут геофізики Національної академії наук України.

“По Києву у нас є історичні дані за майже тисячу років про те, як відчувалися на його території землетруси. Не можна сказати, що Києву загрожують землетруси такого масштабу, як в Туреччині. Але є інші, які можуть бути небезпечними. Зокрема, ті землетруси, що відбуваються в частині поясу “зона Вранча”, в Румунії”, – сказав Кендзера.

Він пояснив, що вогнища цих землетрусів формуються на дуже великій глибині – біля 140-180 кілометрів. Вони дуже потужні. По силі – навіть більше від тих, що відбулися в Туреччині.

“Через те, що ці землетруси мають глибокий фокус, сейсмічні хвилі повільно загасають і достатньо інтенсивно доходять до КиєваМоскви та Санкт-Петербурга, залишаючи тріщини та руйнування, а якщо сейсмічні хвилі попадуть в резонанс, то можуть бути і великі руйнування“, – розповів Олександр Кендзера.

Нагадаємо, Україна розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався руйнівний землетрус у Туреччині. Найпотужніші землетруси в Україні можливі на південному заході Одеської області.

Читайте також:

Previous post росіяни хочуть взяти під повний контроль Донбас, намагаються наступати біля Бахмута і Вугледара — tsn.ua
Next post ми прагнемо конкуренції, а не конфлікту, але захищатимемо свою країну