Віце-президент США на Мюнхенській конференції обговорюватиме підтримку України – Білий дім

Харріс перебуватиме у Мюнхені (Німеччина) 16-18 лютого.

“Напередодні річниці жорстокого та неспровокованого вторгнення Росії в Україну зустрічі віце-президента в Мюнхені продемонструють трансатлантичну єдність і рішучість; глобальне лідерство США; і нашу незмінну відданість підтримці України. Крім виступу в рамках конференції, віце-президент зустрінеться з іноземними дипломатична взаємодія з союзниками та партнерами щодо війни в Україні, а також інших регіональних та глобальних питань”, – йдеться у повідомленні.

контекст:

Мюнхенська конференція з безпеки була заснована у 1962 році і вперше пройшла у 1963 році. З того часу вона проводилася щорічно з двома винятками: 1991 року форум не відбувся через війну в Перській затоці, а 1997-го – через зміну керівництва форуму. У 2023 році Мюнхенська конференція з безпеки пройде з 17 по 19 лютого.

США послідовно підтримують Україну у боротьбі проти російської агресії. З початку повномасштабної війни США надають допомогу Україні переважно за системою “президентського скорочення” запасів Пентагону. Крім того, США допомагають Україні в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) у більш тривалій перспективі – укладаючи контракти з промисловістю на виробництво зброї.

Окремо в Сполучених Штатах ухвалили закон про ленд-ліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи. Посол України в США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки що використовує програми безоплатної передачі зброї, а ленд-ліз – це додатковий інструмент, який буде застосовуватись у разі потреби.

Загалом США виділили Україні допомоги в галузі безпеки на суму $30 млрд з початку роботи адміністрації президента Джо Байдена (2021 року). З 2014 року Сполучені Штати виділили Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад $32 млрд.

Previous post у прокуратурі розповіли подробиці — Київ — tsn.ua
Next post це «буде Донбас і дещо відволікаюче»