Міжнародне енергетичне агентство прогнозує, що в енергетичному секторі до 2025 року відбудеться “переломний момент” щодо викидів – новини на УНН

КИЇВ. 8 лютого. УНН. За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), енергетичний сектор наближається до “переломного моменту” щодо викидів вуглекислого газу, оскільки відновлювані джерела енергії та чисті джерела електроенергії мають забезпечити майже весь новий світовий попит на електроенергію у найближчі три роки. Про це інформує FT. УНН.

Подробиці

МЕА заявило, що очікує, що попит зростатиме “набагато швидшими темпами” в середньому на 3% до 2025 року після стабілізації у 2022 році, коли глобальна енергетична криза та виняткові погодні умови в деяких районах придушили попит.

Глобальне виробництво електроенергії є одним із найбільш значних джерел викидів парникових газів, що викликають зміну клімату, внаслідок спалювання викопного палива.

Директор відділу енергетичної безпеки МЕА Кейсуке Садаморі очікує, що відновлювані джерела енергії та ядерна енергетика задовольнять понад 90 відсотків додаткового попиту.

“Викиди від виробництва електроенергії стабілізуються до 2025 року”, – додав він.

Прогноз був зроблений після неспокійного для енергетики року в результаті війни, коли Європа звернулася до викопного палива та запустила вугільні електростанції у відповідь на енергетичну кризу. Азіатсько-Тихоокеанський регіон також, як і раніше, сильно залежить від електроенергії, що виробляється з вугілля, найбруднішого палива.

Це призвело до того, що виробники нафти максимізували прибуток від викопного палива.

Але Садаморі сказав, що він не очікує, що цей перехід до використання викопного палива продовжиться у Європі. За його словами, війна в Україні та подальша енергетична криза змусили Європу вжити “жорсткіших заходів” в енергосистемах, у тому числі приділяти більше уваги енергоефективності та швидшому впровадженню відновлюваних джерел енергії.

“Енергетична криза швидше прискорює, ніж уповільнює перехід енергосистем”, – сказав Садаморі.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль сказав, що зростання відновлюваних джерел енергії та ядерної енергії говорить про те, що “ми близькі до переломного моменту для викидів у енергетичному секторі”.

“Тепер урядам необхідно дозволити джерелам з низьким рівнем викидів зростати ще швидше та скорочувати викиди, щоб світ міг забезпечити надійне електропостачання при досягненні цілей у галузі клімату”.

У той час як МЕА заявило, що очікується, що чистіші джерела енергії стануть більш домінуючими, воно передбачило зростання вироблення електроенергії на вугіллі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Минулого року попит на електроенергію в Європі знизився на 3,5%, але зріс у США, Індії та Китаї. Останній звіт МЕА підтвердив, що попит та пропозиція електроенергії в усьому світі все більше залежать від погодних умов внаслідок глобального потепління, а м’яка зима у Європі частково пояснює зниження попиту.

Previous post експерт вказав на важливий компонент для перемоги — tsn.ua
Next post Нашестя ворон у Києві та янгол в морі: у соцмережах все більше відео – “передвісників” кінця світу