Прорив у створенні квантового суперкомп’ютера – вчені рекордно швидко передали інформацію – новини України,

Команда вчених із Сасекського університету підійшла на крок ближче до створення багатозадачних квантових комп’ютерів, набагато потужніших за сучасні суперкомп’ютери. Про це повідомляє ВВС. Дослідження вчених опубліковано у журналі Nature Communications.

Квантові комп’ютери використовують специфічні властивості субатомних частинок, які можуть бути в двох місцях одночасно і дивним чином з’єднуватися, навіть якщо вони знаходяться на відстані мільйона кілометрів один від одного. Вченим із Сассекс вдалося передати квантову інформацію між комп’ютерними чіпами з рекордною швидкістю і точністю.

Підписуйтесь на LIGA.Tech у Telegram: головні новини світу технологій

Вчені намагаються створити ефективний квантовий комп’ютер уже понад 20 років. Такі компанії, як Google, IBM та Microsoft розробили прості машини. Але, за словами професора Вінфріда Хенсінгера, який очолював дослідження в Університеті Сассекса, нова розробка прокладає шлях до систем, які можуть вирішувати складні проблеми, які не здатні вирішити найкращі сучасні комп’ютери.

Зараз комп’ютери вирішують завдання простим лінійним способом, по одному обчисленню за один раз. Дослідники хочуть використовувати властивість квантових частинок для розробки комп’ютерів, які можуть здійснювати кілька обчислень одночасно.

Одним із каменів спотикання у створенні квантових комп’ютерів була необхідність швидкої та надійної передачі квантової інформації між чіпами: інформація погіршується та виникають помилки. Команді професора Хенсінгера вдалося зробити прорив. Вона розробила систему, здатну передавати інформацію від одного чіпа до іншого з надійністю 99,999993% на рекордних швидкостях. Це, за словами дослідників, показує, що в принципі мікросхеми можна об’єднати разом, щоб створити найбільш потужний квантовий комп’ютер.

Професор Майкл Катберт із британського Національного центру квантових обчислень у Дідкоті назвав цю розробку “справді важливим кроком”. Але для створення практичних систем треба ще працювати.

Компанія Rolls Royce вже працює з дослідниками з Сассекс над розробкою комп’ютерів, які б допомогли розробити кращі реактивні двигуни. Потужні суперкомп’ютери використовують для моделювання потоку повітря в симуляції для перевірки нових конструкцій авіаційних двигунів.

Читайте також

Лев Шевченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post У Раді назвали два напрямки, де є найбільша загроза нового наступу Росії — tsn.ua
Next post У Москві скасували єдину п’єсу, де грала Ахеджакова / Бульвар Шоубіз