В естонській розвідці відзначають зростання російської військової загрози стосовно країн Балтії

У розвідці вважають, що військовий напад РФ на Естонію в 2023 році малоймовірний, оскільки підрозділи російської армії, дислоковані поблизу естонського кордону, ведуть бойові дії на території України.

“Водночас зовнішньополітичні амбіції Росії, зумовлені войовничістю Кремля та імперіалізмом, значно збільшили загрозу безпеці. Якби Росія досягла дипломатичного чи військового успіху в Україні, це збільшило б ризик політичного та військового тиску Кремля на країни Балтії в середині 2020-х років” , – йдеться у доповіді.

У документі також йдеться про те, що план Росії провести великомасштабні військові навчання біля своїх західних кордонів на два роки раніше запланованого терміну може ще більше загострити ситуацію з безпекою в Балтійському регіоні цього року.

“Росія вважає країни Балтії найбільш уразливою частиною НАТО, що зробить їх центром військового тиску у разі конфлікту між НАТО і Росією. Тому Росія, швидше за все, віддасть пріоритет відновленню свого військового потенціалу, ослабленого у війні в Україні, безпосередньо біля естонського кордону”. Кількісне відновлення можливостей цих частин займе до чотирьох років. З точки зору прибалтійських держав, у Росії ще достатньо сил, щоб чинити серйозний військовий тиск у нашому регіоні”, – зазначили у розвідці.

У зв’язку з цим розвідка вважає, що Естонії важливо продемонструвати військову готовність НАТО, щоб відбити у Росії спокусу перевірити гарантії безпеки Альянсу.

“Вірогідність військового конфлікту між НАТО та Росією збільшилася б, якби Росія досягла своїх стратегічних цілей в Україні. Таким чином, перемога України у війні проти Росії також підвищить безпеку в регіоні”, – підсумували у доповіді.

контекст:

Естонія активно підтримує Україну у боротьбі проти РФ. Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні, першою почала брати участь у відновленні України.

Естонія передала Україні ракети ПЗРК Javelin, гаубиці, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, медикаменти, засоби індивідуального захисту та сухпайки, наголошується на сайті міноборони. В останній 2022 року пакет естонської військової допомоги, про який було оголошено 22 грудня, входили безпілотники, засоби індивідуального захисту та зимове обмундирування.

19 січня уряд Естонії оголосив про новий пакет військової допомоги. Країна передасть Україні всі свої 155-мм гаубиці, щоб “в інших країнах не залишалося виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні”.

Previous post доступні способи — Корисні статті — tsn.ua
Next post результат матчу 1/2 фіналу Клубного чемпіонату світу — Спорт — tsn.ua