Президент Молдови висунула кандидатуру нового прем’єр-міністра

“Економіка та безпека країни потребують нового життя. Новий уряд має підвищити рівень безпеки та зберегти Молдову у світі вільних країн. […] Я провела консультації з парламентськими фракціями та висунула Доріна Речана кандидатом у прем’єр-міністри”, – сказала Санду на брифінгу.

Спікер парламенту Ігор Гросу заявив, що фракція правлячої партії “Дія та солідарність” (PAS) підтримала кандидатуру Речана.

Кандидат заявив, що негайно розпочне підготовку програми нового кабміну. Він назвав три основні пріоритети.

Перше – порядок та дисципліна у держінститутах, вони мають обслуговувати громадян та бізнес. Так, є опір, але ми його подолаємо. Друге – дати нове життя економіці. Це означає дати більше ресурсів для інвестицій у бізнес, малих та середніх підприємств. Це шлях до створення робочих місць, великих зарплат. Третє – мир та стабільність. Ми повинні консолідувати сектор безпеки, щоб усі люди відчували себе у безпеці”, – сказав він.

За словами Речана, проСпеціальним пунктом програми нового уряду він виділив інтеграцію до ЄС.

“Ми маємо прискорити процес гармонізації законодавства, виконати всі умови, але, увага, — не для того, щоб поставити галочку, а забезпечити добробут у країні”, – заявив політик.

контекст:

10 лютого прем’єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця заявила про звільнення. Санду прийняла відставку глави кабміну і подякувала їй за “величезну жертву та зусилля, щоб очолити країну за часів такої кількості криз”.

Аналізуючи причини відставки, “Радіо Свобода” пов’язує її зможливою боротьбою між різними фракціями правлячої “Партії дії та солідарності”, яка має в парламенті більшість. Крім того, відставка відбулася на тлі повідомлень про план дестабілізації ситуації в Молдові, який, як стверджується, намагатиметься втілити у життя Росія. Про цей план згадав напередодні президент України Володимир Зеленський, що молдавські спецслужби підтвердили, що вивчають інформацію українських колег.

Previous post 35 країн проти участі російських спортсменів в Олімпіаді
Next post Зеленський зібрав на засідання головних військових та силовиків  — tsn.ua