ЗМІ дізналися, що Роскомнагляд склав перелік образ Путіна і моніторить їх у мережі. Серед них “засрун”, “скуль” і “цар”

Білоруські хакери повідомили, що атакували Роскомнагляд ще в листопаді минулого року. У лютому 2023-го вони надали отримані дані низці російських та білоруських ЗМІ, у тому числі і “Медіазоні”.

У службовому листуванні співробітників Роскомнагляду, з яким ознайомилися журналісти, є документ під назвою “Ключові слова-образи” – це чотиристорінковий список лайливих, вульгарних або просто двозначних слів, яким, на думку Роскомнагляду, не місце поряд з ім’ям або зображенням російського президента.

Судячи з листування, над складанням списків образ Путіна, які можна знайти в інтернеті, співробітники Роскомнагляду працюють не менше року. Автором переліку є Адьян Борисович Патаєв. Людина з таким ім’ям та прізвищем у 2022 році захистила диплом за програмою “Бізнес-інформатика” у російській Вищій школі економіки.

Повний список образливих слів щодо Путіна, який склав Роскомнагляд:

Журналісти також зазначають, що Роскомнагляд ретельно відстежує не лише образи на адресу Володимира Путіна, а й будь-які повідомлення щодо його здоров’я.

Серед оприлюднених хакерами документів є кілька десятків Excel-таблиць з однаковою назвою “Критичний стан здоров’я президента РФ В.В. Путіна”, в яких Роскомнагляд з кінця квітня 2022 щоденно веде облік знайдених у соцмережах згадок про передбачувані хвороби президента РФ. Кожна з таких таблиць включає дані про сотні постів та коментарів.

Максимум публікацій у соцмережах – 1354 повідомлення – припадає на 1–2 червня, більшість із них містять посилання на відео в YouTube-каналі “Обдурений росіянин” під назвою “1 червня діти побажали Путіну, щоб він здох і ніколи не вилікувався від раку і щоб загиблі моряки снилися”.

контекст:

З початку повномасштабної війни Росії проти України Роскомнагляд активно працює над “зачисткою” інтернету від антивоєнного контенту. В рамках цього в РФ було заблоковано низку українських ЗМІ, у тому числі і “ГОРДОН”.

Також Роскомнагляд регулярно вимагав від “Вікіпедії” видаляти або виправляти статті про вторгнення або Путіна.

Previous post В Україні проведуть аукціони з продажу конфіскованого російського майна
Next post Путін вчергове провокує НАТО – чому Альянс не хоче жорстко відповісти Росії — Ексклюзив ТСН — tsn.ua