Винищувач США збив “невідомий об’єкт” біля берегів Аляски за наказом Байдена – Білий дім

Інформацію про це на прес-конференції підтвердив координатор стратегічної комунікації Ради з національної безпеки США Джон Кірбі, його цитує The New York Times.

За словами Кірбі, об’єкт рухався на висоті 40 тис. футів (понад 12 км). Це робило його потенційною загрозою для цивільних літаків, зазначила газета.

Кірбі зазначив, що “президент Байден наказав військовим збити об’єкт, і вони це зробили”.

При цьому представник Білого дому додав, що переконливих ознак військової загрози для людей на землі з боку об’єкта не було. Збитий об’єкт був “розміром приблизно на невелику машину”, розповів Кірбі. Його уламки шукають.

Офіційні особи заявили, що не можуть підтвердити, чи на збитому об’єкті було якесь обладнання для спостереження, підкреслює The New York Times.

Інцидент стався через тиждень після того, як американські військові збили китайську кулю-шпигун.

контекст:

3 лютого стало відомо, що американські військові зафіксували на півночі США розвідувальну повітряну кулю з Китаю. У Пентагоні спочатку планували збити кулю над штатом Монтана, але потім Байдену порадили не робити цього, щоби від уламків кулі не постраждали мирні жителі.

Китай стверджував, що повітряна куля була просто “дирижаблем” для дослідження погоди, яка збилася з курсу. Однак Пентагон відразу відкинув цю заяву, а також твердження Китаю про те, що повітряна куля розміром з три шкільні автобуси не використовувалася для спостереження і мала лише обмежені навігаційні можливості, зазначав The Hill.

Через виявлену кулю держсекретар США Ентоні Блінкен відклав візит до Китаю, який було заплановано на 5–6 лютого. Очікувалося, що на порядку денному буде війна Росії проти України.

5 лютого міністерство закордонних справ Китаю опублікувало заяву, в якій висловило “сильне невдоволення та протест” у зв’язку з рішенням США збити шар-шпигун. У заяві йдеться, що китайська сторона неодноразово інформувала американську сторону про цивільний характер дирижабля і повідомляла, що його проникнення до США пов’язане з “форс-мажорними обставинами”.

У Білому домі заявили 8 лютого, що повітряні кулі Китаю шпигунили над п’ятьма континентами, порушивши суверенітет інших країн.

Previous post Україна тимчасово втратила 44% атомної генерації, 75% потужності ТЕС і 33% блочних ТЕЦ
Next post з-поміж усіх напрямків фронту вихід на адмінкордон Луганської області для РФ – «найпростіше завдання»