В ООН не виключили переговорів Гутерріша з Путіним навіть після видачі МКС ордера на його арешт

Спікера кілька разів запитали, чи тепер Гутерріш зустрічатиметься з Путіним. Дюжарик відповів, що МКС є окремою організацією з окремим мандатом і не коментуватиме рішення цього суду.

“Генеральний секретар завжди буде говорити з ким завгодно, з ким йому треба поговорити, щоб вирішити питання, що стоять перед ним“, – сказав він.

Дюжаррік не відповів прямо на питання про ймовірну ситуацію, коли Путін захоче приїхати на заходи ООН до країн, які ратифікували Римський статут і мають його заарештувати.

“Генеральний секретар говорив про відповідальність, і я відсилаю вас до того, що він говорив у минулому. Знову ж таки, я не збираюся будувати здогадки про конкретні ситуації. Міжнародний кримінальний суд і Секретаріат ООН є окремими установами з окремими мандатами”, – сказав він.

контекст:

17 березня МКС видав ордер на арешт Путіна та уповноваженою з прав дитини РФ Марії Львова-Бєлова. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей із окупованих районів України до Росії.

Наразі Путін має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей, зазначили в Офісі генпрокурора України.

Російська уповноважена з прав дитини восени минулого року незаконно взяла до сім’ї одного з дітей, викрадених у Маріуполі російською армією. МЗС України тоді ініціювало кримінальне розслідування проти неї.

Спікер Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи рішення МКС, заявив, що в Кремлі “саму постановку питання вважають обурливою та неприйнятною”.

МКС розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду та військових злочинів. Він діє на підставі Римського статуту, прийнятого в 1998 році і набрав чинності з 2002 року. Юрисдикція суду поширюється лише на держави, які ратифікували Римський статут. Його підписали та ратифікували 122 країни, 31 – лише підписала.

Росія підписала цей документ 2000 року, але не ратифікувала. 16 листопада 2016 року Путін доручив МЗС РФ повідомити генерального секретаря ООН про намір Москви залишити Римський статут. У МЗС РФ звинуватили МКС у неефективній та односторонній роботі, а також заявили, що суд не виправдав покладених на нього надій.

Україна підписала Римський статут у 2000 році. Вона також досі не ратифікувала його, але у 2015 році повідомила МКС про визнання його юрисдикції щодо злочинів проти людяності та військових злочинів, скоєних з моменту початку агресії РФ.

Previous post Росія завалила Казахстан проханнями про допомогу в обході санкцій – Reuters
Next post Байден продовжив санкції США проти Ірану, введені 1995 року