Франція на вихідних готується до протестів проти пенсійної реформи – новини на УНН

КИЇВ. 18 березня. УНН. Франція у суботу готується до протестів на вихідних після другої ночі заворушень, спровокованих кроком президента країни Еммануеля Макрона щодо запровадження непопулярної пенсійної реформи без голосування у парламенті, повідомляє AFP. УНН.

Подробиці

Уряд Макрона у четвер використав суперечливе право виконавчої влади через ухвалу проштовхнути законопроект, що є законним відповідно до конституції Франції.

Цей крок викликав обурення серед політичного класу, а також гнівні протести на вулицях, поставивши президента перед одним із найбільших викликів менш як через рік після початку його другого та останнього мандата, пише видання.

Згідно з джерелами в парламенті, депутати від опозиції подали дві пропозиції щодо вотуму недовіри уряду для обговорення в парламенті вдень у понеділок. Вони сподіваються отримати достатню підтримку, щоб скинути уряд та скасувати закон про підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. Але очікується, що кабінет прем’єр-міністра Елізабет Борн переживе будь-який вотум недовіри, пише видання.

Профспілки закликали до протестів у вихідні. Мирний мітинг, як зазначено, розпочався у суботу у місті Комп’єнь на північ від Парижа, а демонстрація у столиці була запланована на 18:00 за місцевим часом (19:00 за Києвом).

Раніше

У п’ятницю тисячі людей вийшли на мітинг у Парижі навпроти парламенту, щоб висловити своє невдоволення урядом, який нав’язав реформу, незважаючи на двомісячні страйки та демонстрації проти змін. Поліція прибула, щоб розігнати натовп із настанням темряви після того, як на площі Згоди (Place de la Concorde) сталася пожежа, повідомляє AFP.

Групи людей кидали пляшки та фаєри у силовиків, які у відповідь застосували сльозогінний газ, намагаючись очистити площу. Поліція заявила, що вони провели 61 арешт.

У південно-східному місті Ліоні демонстранти намагалися увірватися в ратушу та підпалити будівлю, повідомила поліція, яка повідомила про 36 арештів.

Доповнення

Опитування громадської думки показали, що близько двох третин французів виступають проти реформи, яка також вимагає, щоб люди працювали довше, щоби отримати повну пенсію.

Уряд заявив, що необхідно не допустити скочування пенсійної системи до дефіциту і ввести у Франції подібні правила, як у її європейських сусідів, де вік виходу на пенсію зазвичай вищий. Але критики кажуть, що зміни несправедливі стосовно людей, які у молодому віці починають працювати на важких роботах, та жінкам, які переривають свою кар’єру, щоби виростити дітей.

Previous post Фінляндія підтримує використання заморожених російських активів на відновлення України – прем’єр
Next post Росія створює перешкоди для руху українських кораблів, світ має зробити так само – ЗМІ