Через нестачу сировини ЄС бачить загрозу затримання виробництва боєприпасів для України – FT – новини на УНН

КИЇВ. 19 березня. УНН. Через дефіцит вибухових речовин Європа бачить ризики щодо затримки виробництва боєприпасів для України. Як пише Financial Times, нарощування виробництва снарядів може тривати до трьох років. УНН.

Подробиці

За інформацією джерел, дефіцит пороху та тротилу призвів до того, що промисловість блоку не в змозі швидко задовольнити очікувані замовлення для України, незалежно від того, скільки грошей у це було вкладено.

Наголошується, що вторгнення Росії в Україну сильно підсвітило проблеми блоку саме в оборонно-промисловій сфері. Як виявилось, ЄС не має стільки ресурсів для швидкого виробництва боєприпасів у великій кількості для України через дефіцит сировини.

Цитата

“Фундаментальна проблема полягає в тому, що європейська оборонна промисловість не в тому стані для великомасштабного військового виробництва”, – сказав один німецький чиновник у коментарі газеті.

Виробники та керівництво ЄС попереджають, що підвищений попит на оснащення боєприпасами може вплинути на ціни, які вже підскочили на п’яту частину за останній рік.

“Дуже складно збільшити виробництво артилерійських боєприпасів, особливо важких боєприпасів великого калібру за короткий час. Побудувати новий артилерійський завод дуже легко, але як виготовляти більше артилерійських снарядів без сировини?” – зазначив голова Асоціації промисловості оборони та безпеки Чехії Іржі Гінек.

Гінек наголосив, що за короткий час збільшити виробництво нітроцелюлози та інших речовин неможливо. До того ж збільшення виробництва пороху займе близько трьох років.

Чеський державний виробник Explosia, який є одним із найбільших у Європі постачальників вибухівки для заводів з виробництва боєприпасів, повідомив FT, що його виробництво палива, яке використовується в 155-мм артилерії, “працює на повну потужність” і не буде збільшено до 2026 року.

“Інвестиції здійснюються для подальшого збільшення наших виробничих потужностей, але це трирічний проект, а не робота на кілька місяців”, – заявив представник компанії Мартін Венцл.

Як зазначає газета, навіть офіційні особи ЄС, які відстоювали пакети фінансової допомоги, не офіційно визнають, що європейські виробники артилерії чітко дали зрозуміти, що збільшення виробництва буде непростим завданням.

Доповнення

За даними The Telegraph, Франція гальмує виділення Європейським Союзом 2 млрд. євро для поповнення запасів артилерійських снарядів для України, вимагаючи, щоб боєприпаси вироблялися всередині блоку.

Previous post Винищувачі НАТО перехопили російські літаки біля Естонії
Next post Прайс-кепи заважають розвитку української енергетики та посиленню співпраці з Європою – юрист