“Велика сімка” засудила запуск КНДР міжконтинентальної балістичної ракети

У заяві йдеться, що цей запуск “підриває регіональний та міжнародний мир та безпеку”.

“З минулого року Північна Корея активізувала свої ескалаційні дії за рахунок рекордної кількості запусків балістичних ракет і безвідповідальної та дестабілізуючої риторики щодо застосування ядерної зброї. Раніше цього року Північна Корея публічно заявила про свій намір ще більше розширити і посилити свої незаконні ядерні ракети програми”, – заявили дипломати.

Вони наголосили на вимогі, щоб Північна Корея “повністю, що піддається перевірці та незворотним чином відмовилася від своєї ядерної зброї, існуючих ядерних програм та будь-яких інших програм створення зброї масового знищення та балістичних ракет і повністю виконала всі зобов’язання, що випливають із відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН”.

“Північна Корея не може і ніколи не матиме статусу держави, яка володіє ядерною зброєю, відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Ми закликаємо Північну Корею вести конструктивну дипломатію в напрямку денуклеаризації і прийняти неодноразові пропозиції діалогу, висунуті Японією, США і Республікою Корея”. , – йдеться у заяві.

Країни G7 також висловили “глибокий жаль” з приводу “різкого контрасту між частотою неодноразових кричучих порушень Північною Кореєю резолюцій РБ ООН та відповідною бездіяльністю Ради Безпеки ООН через обструкцію деяких членів”.

“Безрозсудна поведінка Північної Кореї вимагає швидкої та єдиної відповіді з боку міжнародного співтовариства, включаючи подальші серйозні заходи з боку РБ ООН. Ми закликаємо всі держави-члени ООН повністю та ефективно виконувати всі резолюції РБ ООН, а членів РБ ООН виконувати свої зобов’язання. “Велика “сімка”, як і раніше, стурбована важкою гуманітарною ситуацією в Північній Кореї і віддана роботі з усіма відповідними партнерами для досягнення миру і стабільності на Корейському півострові та підтримки заснованого на правилах міжнародного порядку”, – йдеться у заяві.

Як повідомляв канал CNN, Північна Корея запустила балістичну ракету великої дальності вранці в четвер, 16 березня. За даними Об’єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї та міністерства оборони Японії, ракета була випущена у бік східного узбережжя Корейського півострова. Пізніше КНДР оголосила, що запустила міжконтинентальну балістичну ракету “Хвасон-17” під керівництвом лідера Кім Чен Ин, додавши, що ракета досягла максимальної висоти 6045 км, мала дальність польоту 1000,2 км і летіла понад годину.

контекст:

Відносини між Північною та Південною Кореєю загострилися останні півроку. 25 вересня 2022 року КНДР запустила у бік Японського моря балістичну ракету, яка може бути аналогом російської. США та Південна Корея у відповідь на це розпочали спільні навчання.

Північна Корея запустила 4 жовтня балістичну ракету над Японією. Вона пролетіла біля префектури Аоморі і впала в Тихий океан приблизно за 3200 км на схід від Японії.

8 жовтня КНДР знову запустила ракети. Усього за два тижні Північна Корея провела сім таких пусків.

2 листопада Північна Корея випустила принаймні 17 ракет, у тому числі першу балістичну, яка пролетіла над морським кордоном із Південною Кореєю. Ці пуски відбулися через день після того, як Пхеньян пригрозив вжити “потужних заходів”, якщо США не припинять військові навчання з партнерами, включаючи Південну Корею.

26 грудня Південна Корея повідомила, що вперше за п’ять років до її повітряного простору вторглися дрони КНДР. У відповідь на такі дії Південна Корея надіслала свої дрони в повітряний простір КНДР.

9 березня 2023 року КНДР провела навчання, що імітує напад на Південну Корею.

Previous post від початку повномасштабної війни загинуло 68 рятувальників
Next post В Естонії вже пройшли навчання 600 українських військових – голова Міноборони – новини України, Політика