Австралія заявляє, що не обіцяла допомогти США захистити Тайвань в угоді щодо підводних човнів – новини на УНН

КИЇВ. 19 березня. УНН. Міністр оборони Австралії Річард Марлес заявив у неділю, що Австралія не обіцяла підтримувати США у будь-якому військовому конфлікті через Тайвань в обмін на угоду щодо придбання американських багатоцільових підводних човнів. УНН.

Подробиці

На запитання, чи Австралія дала якесь зобов’язання США допомогти під час конфлікту через Тайвань в обмін на доступ до підводних човнів, Марлес відповів телеканалу ABC: «Звичайно, ні, і ніхто цього не шукав».

Він зазначив, що в цій угоді «цілком не було» зобов’язання щодо надання послуг Австралією.

Міністр торгівлі Австралії Дон Фаррелл заявив у неділю, що він упевнений, що запланований візит до Китаю для зустрічі зі своїм колегою Ван Веньтао відбудеться, незважаючи на AUKUS. Він висловив сподівання на візит до Китаю прем’єр-міністра Ентоні Альбанезе цього року, у коментарі Sky News.

Контекст

У понеділок Австралія, США та Великобританія презентували багаторічний проект AUKUS. Канберра має купити американські військові підводні човни класу «Вірджинія», а Великобританія та Австралія зрештою будуть виробляти та експлуатувати підводні човни нового класу, SSN-AUKUS.

Лівоцентристський лейбористський уряд Австралії заявляє, що угода на суму 368 мільярдів австралійських доларів (246 мільярдів доларів) необхідна через нарощування військової могутності Китаю в регіоні, який він назвав найбільшим із часів Другої світової війни.

Відповідно до угоди AUKUS, яку Пекін назвав актом поширення ядерної зброї, США продадуть Австралії три підводні човни, побудовані General Dynamics, на початку 2030-х років з опціоном на покупку Австралією ще двох.

Програма AUKUS має розпочатися з інвестицій у розмірі 6 мільярдів австралійських доларів (4 мільярди доларів США) протягом наступних чотирьох років для розширення бази підводних човнів та кораблів, а також для навчання кваліфікованих робітників.

Австралія також має намір надати 3 мільярди австралійських доларів на розширення суднобудівних потужностей США та Великобританії, причому більшість цієї суми піде на прискорення виробництва американських підводних човнів класу «Вірджинія».

Previous post Чому в бій ведуть молоді командири?
Next post як приготувати банани в карамелі, в клярі — Їжа — tsn.ua