Молдова планує запровадити санкції проти близько 25 осіб у зв’язку з війною РФ проти України – глава МЗС

Він заявив, що за кілька тижнів Молдова введе санкції щодо більшої кількості громадян Росії.

“Йдеться переважно про заборони на поїздки, заморожування банківських рахунків або активів цих фізичних осіб, які тією чи іншою мірою причетні до агресії проти України”, – сказав міністр.

За словами Попеску, рішення вже ухвалене, але до завершення “всіх юридичних кроків” має пройти деякий час.

Він не назвав імен осіб, яким буде заборонено в’їзд до Республіки Молдова, але повідомив, що до списку увійдуть “близько 25 осіб” і близько половини з них є громадянами Росії.

контекст:

ЄС уперше ввів санкції проти Росії у відповідь на її агресію щодо України у 2014 році. 2022 року, після повномасштабного вторгнення російських військ, обмеження суттєво розширили.

25 лютого 2023 року про затвердження 10-го санкційного пакету ЄС проти Росії повідомив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. У Єврокомісії розповіли, що до списку санкцій включено 120 фізичних та юридичних осіб. Введено торгові та фінансові санкції, у тому числі подальші заборони на експорт на суму понад €11 млрд, що “позбавляє російську економіку найважливіших технологічних та промислових товарів”, зазначили в ЄК.

Україна наполягає на санкціях проти атомної галузі РФ та “Росатому”. 16 лютого Politico повідомило з посиланням на трьох дипломатів, що Європейська комісія передумала накладати обмеження на ядерну галузь Росії у 10-му пакеті санкцій. 20 лютого цю інформацію підтвердив Боррель.

За інформацією глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum, з кінця лютого 2022 року на РФ було накладено понад 11,4 тис. обмежень. Загалом з 2014 року, коли РФ окупувала Крим та частину території Донбасу, – понад 14 тис. Росія – найпідсанкціонніша країна у світі, вона випередила Іран, Сирію та Північну Корею.

Previous post як приготувати банани в карамелі, в клярі — Їжа — tsn.ua
Next post В Італії пройшли навчання українські екіпажі для систем ППО SAMP/T – ЗМІ – новини України, Політика