Росіянам заборонили iPhone, Михайла Федорова звільнили – головні новини України та технології – новини України, Технології

Цього тижня парламент відправив у відставку і повернув на розширену посаду Михайла Федорова, російським чиновникам заборонили iPhone, а надрукована на 3D-принтері ракета нарешті злетіла. Докладніше – у тижневому дайджесті технологічних новин Ліга.Тех.

Нове призначення глави Мінцифри Федорова

Михайла Федорова призначили на посаду. Він залишиться міністром цифрової трансформації та стане віце-прем’єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій.

Читайте також

За призначення Федорова віддали 311 голосів. 20 березня Верховна Рада проголосувала за його відставку.

Нові обмеження Starlink для України

Starlink тепер блокує термінали українських військових не лише у зоні бойових дій чи на окупованій території, а й на воді. Про це повідомляє видання The Economist.

ЗСУ за допомогою Starlink завдавали ударів у тил російських угруповань через зв’язок Starlink, а також ударили по Чорноморському флоту морськими безпілотниками. Тому Маск, стурбований ескалаційним ефектом таких кроків, вирішив обмежити військове застосування своїх терміналів.

Компанія використовує геофіксацію для блокування використання своїх терміналів над водою і коли приймач рухається зі швидкістю понад 100 км/год. “Ви покладете його на човен у морі, і він просто перестане працювати”, – каже український розвідник.

Російським чиновникам забороняють iPhone

Співробітникам внутрішньополітичного блоку адміністрації президента РФ (АП РФ) рекомендували замінити iPhone на смартфони на Android або аналогах, повідомило російське видання “Комерсант” із посиланням на обізнані джерела.

За словами одного з джерел, можливо, АП закупить нові безпечні смартфони для співробітників, щоб “полегшити відмову від американської техніки”. Такі рекомендації отримають і урядовці регіональних внутрішньополітичних блоків.

За словами джерел, вимога відмовитися від iPhone пов’язана з “безпекою” – ці смартфони нібито схильні до злому або шпигунства з боку Заходу. Співробітникам АП рекомендували перейти на смартфони на Android, китайських аналогах системи або ОС “Аврора”, розроблену дочірньою компанією “Ростелекому”.

Анонс Counter-Strike 2

Компанія-розробник ігор Valve офіційно анонсувала гру Counter-Strike 2. Вона вийде влітку 2023 року. Шутер буде поширюватись як безкоштовне оновлення Counter-Strike: Global Offensive.

Valve представила оновлену гру як найбільший технічний стрибок в історії серії. Остання версія гри виходила у 2012 році – це Counter-Strike: Global Offensive.

Counter-Strike 2 створена на движку Source 2. Розробники переробили старі карти, використовуючи інструменти Source 2. У той же час збережено їхню структуру та нюанси.

Запуск першої у світі ракети, надрукованої на 3D-принтері

Компанія Relativity Space запустила першу у світі надруковану на 3D-принтері ракету Terran 1 із космодрому на мисі Канаверал 22 березня.

Місія Good Luck, Have Fun (GLHF) успішно стартувала, але після поділу першого та другого ступенів ракети вона не змогла вийти на орбіту. Це сталося через три хвилини після старту.

У компанії заявили, що ніхто ніколи не намагався запустити на орбіту надруковану на 3D-принтері ракету. Relativity Space вдалося зібрати достатньо даних, щоб показати, що політ на надрукованих на 3D ракетах життєздатний.

Перша ракета Terran 1 складалася приблизно на 85% із 3D-друкованого матеріалу за масою, але компанія прагне збільшити цей показник приблизно до 95% на майбутніх ракетах.

Читайте також

Лев Шевченко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ЄЦБ змушує австрійський банк Raiffeisen вийти з ринку Росії, – Reuters
Next post Діти війни – син військовослужбовця з міста Звягель зворушив мережу реакцією на повернення тата з війни