Що таке нейтрино і як їх знайшли у колайдері елементарних частинок – новини України,

Вчені вперше зафіксували нейтрино, створені у колайдері елементарних частинок. Результати дослідження представили на 57-й конференції Rencontres de Moriond Electroweak Interactions and Unified Theories.

Нейтрино – це елементарні частинки, які мають заряду і маси і ледь взаємодіють коїться з іншими частинками матерії. Дослідники кажуть, що ця робота є першим прямим спостереженням нейтрино і допоможе нам зрозуміти, як утворюються ці частинки, які їх властивості та роль у еволюції Всесвіту.

Фото: Petersen

Результати, отримані за допомогою детектора FASERnu на Великому адронному колайдері, були представлені на 57 конференції Rencontres de Moriond Electroweak Interactions and Unified Theories в Італії.

Нейтрино є одним із найпоширеніших субатомних частинок у Всесвіті, поступаючись лише фотонам. Хоча їхня взаємодія з матерією невелика, її не можна назвати повністю відсутнім. Іноді космічні нейтрино стикаються з іншою часткою, викликаючи дуже слабкий спалах світла. Частини нейтрино, що утворюються в колайдерах, давно шукають фізики, оскільки нейтрино високих енергій не так добре вивчені, як нейтрино низьких енергій.

В ході експериментів з елементарними частинками на ВАК нейтрино можуть стикатися з ядрами у вольфрамових пластинах FASERnu, утворюючи частинки, які залишають сліди в емульсійних шарах. Ці пластини слід виявити як фотоплівку, щоб дослідити.

Фото: Petersen

Статистична значущість відкриття досягає 16 сигм, тоді як необхідний рівень становить 5 сигм. Простими словами, ймовірність помилки в тому, що на Великому адронному колайдері було зафіксовано високоенергетичні нейтрино, наближається до нуля.

Команда FASER все ще працює над аналізом даних, зібраних детектором, і, ймовірно, буде виявлено ще багато нейтрино. Очікується, що 3-й запуск ВАК триватиме до 2026 року та збір та аналіз даних триває.

Читайте також

Ярослав Жахалов

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Російський режим готовий на все. Він готовий усіх, хто живе в Європейському союзі, усі 500 млн отруїти “Новичком”
Next post Виїзд чоловіків за кордон України — хто може виїхати і хто ухвалює рішення про дозвіл, пояснив Юрчак