Профілактика парші. Чим обробити яблуні та груші навесні під час цвітіння, щоб восени можна було “збирати врожай відрами”

Перші ознаки зараження плодових дерев паршою з’являються відразу після розпускання бруньок. На листі яблунь та груш виникають дрібні світло-зелені плями, на яких потім з’являється бархатистий наліт. Заражені паршою плоди покриваються тріщинами, а м’якоть стає дерев’янистою. У результаті парша призводить до деформації плода, а уражене інфекцією листя та зав’язі опадають.

Чим обробляти

Яблуні та груші, сприйнятливі до цієї інфекції, садівники рекомендують обробляти ранньою весною тривідсотковою бордоською рідиною. Якщо ж цей етап пропущено, тоді необхідно приготувати 1-відсотковий розчин бордоської рідини та обробити їм садок на етапі появи нирок на деревах.

Альтернативні варіанти

Замінити бордоську рідину можна поліхомом, колоїдною сіркою, хлорокисом міді.

Триетапна обробка

Перше обприскування проводять у період цвітіння, друге відразу після цвітіння, третє – через 15 днів після другої. Обприскування проти парші можуть бути поєднані із обприскуванням проти шкідників.

Приготування 1-відсоткового розчину бордоської суміші

На 10 л розчину необхідно взяти 100 г мідного купоросу і 100 г негашеного вапна.

Спочатку вапно потрібно розчинити в 2 л гарячої води (температура трохи більше 50 °З). У такій кількості гарячої води в окремій ємності розчиняємо мідний купорос.

Після цього об’єм кожного розчину холодною водою доводимо до 5 л. Готовий розчин мідного купоросу повільно вливаємо у вапно, постійно помішуючи до однорідності.

При цьому важливо уникати використання металевої тари. Також під час приготування рідини необхідно захистити обличчя та руки.

Приготування 3% розчину бордоської суміші

На 10 л розчину потрібно 300 г мідного купоросу і 300 г негашеного вапна. Процес приготування рідини аналогічний до приготування 1-відсоткового розчину.

Previous post Військова допомога США Україні – ЗСУ отримають техніки на 2,6 млрд доларів, повідомляє Reuters
Next post Що змінюється в продажі ліків з 1 квітня та як отримати е-рецепт з СМС і реєстрацією