Комісія Мінкульту під час огляду Києво-Печерської лаври виявила “різні ритуальні шати та досить специфічні манекени”. Фото

“У внутрішніх приміщеннях виявлено накопичення меблів, різноманітних пакувальних матеріалів, товарів для продажу (церковне начиння, свічки, календарі, буклети), одягу та взуття, швейного обладнання. Ознак вживання орендарем протипожежних заходів не зафіксовано”, йдеться у публікації.

Комісія Мінкульту також опублікувала знімки, зроблені у приміщеннях лаври.

Голова комісії з питання передачі майна Києво-Печерської лаври Маріанна Томін, коментуючи в ефірі телемарафону огляд лаври, зазначила, що там у тому числі було виявлено “різні ритуальні шати та досить специфічні манекени”. Відповідне відео з її коментарем опублікував Telegram-r канал “Дивогляд 5.UA | 5 канал”.

“Там були різні ритуальні шати, досить специфічні манекени, на яких здійснювалися, я так розумію, заміри. Це як образ людського тіла з надзвичайно надприродним животом. Мені складно сказати, для кого саме це пошиття здійснювалося”, – заявила Томін.



контекст:

79 споруд у Києво-Печерській лаврі з 2013 року за розпорядженням Кабміну перебували у безоплатному користуванні біля чоловічого монастиря УПЦ МП – частини Російської православної церкви. УПЦ МП офіційно має статус “самоврядної церкви з правами широкої автономії”.

10 березня 2023 року Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” повідомив, що з 29 березня розриває зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП договір про безоплатне користування будинками, розташованими на території заповідника. Попередження стосується будівель нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. У верхній Лаврі УПЦ МП користувалася Успенським собором та Трапезною церквою, але договір про їхню оренду закінчився 31 грудня 2022 року і не був продовжений. Ці два храми з 5 січня повернули до управління держави.

Митрополит Павло (Лебідь), який був намісником Лаври, заявив, що ченці УПЦ МП не мають наміру виселятися з Києво-Печерської лаври до рішення суду.

30 березня на території Лаври мала розпочати роботу державна комісія з питань прийому-передачі майна державній установі. До цього ченці мали звільнити приміщення. Проте священнослужителі не пустили комісію.

У той же день Кабмін України ухвалив рішення, згідно з якими управління майном Києво-Печерської лаври було передано державі.

Пізніше комісія продовжила роботу у Лаврі.

Previous post США ввели нові санкції проти ФСБ РФ та Корпусу вартових ісламської революції Ірану – новини України, Світ
Next post Головне за ніч. Четвер, 27 квітня