Як позбутися впливу негативних думок. Спеціальна вправа від психолога

Знайти корінь проблеми

Потрібно визначити, коли у вас змінився настрій, ви відчули, що погіршився емоційний стан. Потрібно подумки повернутися в той момент і запитати себе: “Про що я в цей момент подумав чи подумала?”, “Що промайнуло в моїй голові?”, “Чи корисно мені про це думати?”

Техніка дистанціювання “Радіо”

Цей прийом допоможе впоратися зі шкідливими думками.

Потрібно уявити, що в кімнаті чи автомобілі звучить радіо, яке постійно транслює
негативну інформацію. Вона стосується вас, ваших близьких та життя загалом. Його мета – зіпсувати вам настрій. Цьому радіо потрібно дати назву: “Негативна хвиля”, “Заїжджена платівка” або “Невдача”. Так ви зможете чіткіше виділяти для себе хвилі негативу.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Ситуацію з негативним радіо потрібно реалістично і прислухатися до своєї реакції на інформацію, що виходить від нього. Що б ви зробили, якби звучало таке набридливе радіо? Звичайно, вимкнули б його або перейшли на іншу хвилю.

Важливо, щоб дистанціювання не було уникненням думок. Це може посилити їх і вимагатиме витрат на постійний контроль, оскільки щоб про щось не думати, про це насправді потрібно думати постійно. Тому техніка “Радіо” має на увазі послідовні кроки.

  1. Усвідомлення, що увімкнулося радіо “Негативна хвиля”.
  2. Ігнорування або “вимкнення радіо”.
  3. Повернення до своїх справ та усвідомлення себе “тут і зараз”.

    Фото: depositphotos.com

    Фото: depositphotos.com


Важливо розуміти, що ця техніка – неодноразова. Негативні думки можуть повертатися, тому техніку “Радіо” можна застосовувати щоразу, як тільки вас знову долає тривожність.

Previous post якою ракетою росіяни влучили у житловий будинок — Укрaїнa — tsn.ua
Next post “Є родини загиблих українських захисників, де вдови залишились самі з 8-9 дітьми”, — волонтерка Ярова