Британська церемонія коронації. Головні правила та традиції

Коронація – це церемонія, яка сповнена символів і несе світський і релігійний зміст. Покладання корони на голову монарха наголошує на передачі монарху титулу і представляє його як главу англіканської церкви.

Британська церемонія – унікальне видовище, оскільки у світі ніде не відбувається подібне торжество. Вона включає кілька етапів. Про них розповіли на сайті Royal Coronation Trust.

Урочиста поїздка до абатства

Король Чарльз III та його дружина, королева-консорт Камілла, поїдуть у Вестмінстерське абатство у кареті на кінному візку. У коронації візьмуть участь понад 6 тис. військовослужбовців.

Церковна служба

З нагоди коронації традиційно відбувається служба у монастирі. Монарх, стоячи поруч із 700-річним троном, буде представлений архієпископом Кентерберійським, який зібрався в абатстві. Після цього збори повинні хором відповісти: “Боже, бережи короля!” Король зобов’язується дотримуватися закону і вірності англіканської церкви.

Після цього з короля знімають церемоніальне вбрання, і він сходить на трон.

Миропомазання

Архієпископ Кентерберійський маже монарху руки, груди та голову спеціальним маслом, приготованим за секретним рецептом. Воно зазвичай містить амбру, квіти апельсина, троянду, жасмин та корицю. Але олія, яку використовують на коронації Чарльза III, не міститиме інгредієнтів тваринного походження. Про це повідомляла ВВС.

Інвестітура

Королю вручають атрибути влади: державу, скіпетр із хрестом та скіпетр із голубом. На його палець буде надіте кільце суверена, яке символізує королівську гідність. Після цього монарха увінчують золотою Імперською державною короною святого Едуарда, яку прикрашають 444 дорогоцінні камені. Вона була створена XVII столітті. Про це написало видання Country Living.


Фото: royal.uk


Після цього короля зведуть на трон. Відразу після цього архієпископ та священнослужителі принесуть монарху клятву на вірність. Слідом за ними – пери та члени королівської родини. Схиливши коліно, вони обіцяють “служити королю, не шкодуючи себе”, і цілують його праву руку.

Привітання публіки у статусі коронованого монарха

Король виходить на балкон Букінгемського палацу. У цей час його голову вінчає імперська корона, інкрустована 3 тис. дорогоцінного каміння. Її виготовляли для коронації Георга VI.

контекст:

Церемонія коронації Чарльза III та Камілли запланована на 6 травня, святкування триватиме до 8 травня включно. Безпосередньо коронація відбудеться у Вестмінстерському абатстві. Службу проведе архієпископ Кентерберійський. Коронаційний концерт у прямому ефірі транслюватимуть телеканали BBC та BBC Studios. Весь перелік святкових заходів опубліковано тут.

Принц Чарльз успадкував трон після смерті королеви Великобританії Єлизавети II, яка померла 8 вересня 2022 року у віці 96 років.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив 2 травня, що Україну на коронації представлятиме “високуважана делегація”. “Все буде красиво, представницько та на рівні. Збережу інтригу для світських хронік”, – сказав він.

Previous post Відповідь росії за кремль — лавров загрожує заходами у відповідь
Next post Олексій Хабатюк загинув у бою за Україну, повідомив Андрій Коболєв