Якщо на листі з’явилися ці плями, одразу ж зірвіть їх і знищіть. Експерт розповіла, як врятувати врожай огірків від борошнистої роси

За словами фахівця, борошниста роса – найпоширеніша хвороба огірків. Те, що огірки уражені грибковим захворюванням, можна зрозуміти характерними білими плямами на огіркових листках.

У перші дні вони не сильно помітні, але згодом листя повністю покривається білим нальотом, а потім засихає. Експерт наголосила, що захворювання характерне для тих рослин, які перегодували азотом та перегноєм.

Поширення грибка особливо активізується з настанням теплої та водночас дощової погоди. У несприятливі роки, наголосила експерт, від борошнистої роси гине значна частина врожаю на огіркових плантаціях.

Боротьба з борошнистою росою

Щоб позбавитися захворювання, необхідно відразу видалити і знищити уражені місця і полікувати рослину коров’яком, меленою сіркою або колоїдною сіркою.

Профілактика зараження

Для профілактики та лікування огірків від борошнистої роси на початку цвітіння їх необхідно обробити бордоською рідиною, розвівши в 10 л води 100 г мідного купоросу та 100 г негашеного вапна. Обприскувати цим розчином рослини можна раз на два тижні, але не пізніше як за 14 днів до збирання врожаю.

Ще одним із варіантів профілактики є обробка молочної сироваткою. Вона покриває листя огірків плівкою з молочнокислими бактеріями, що перешкоджає розвитку спор грибкової інфекції. До сироватки можна додати кілька крапель йоду – це посилить дію рідини. Обробляють рослини таким розчином раз на три – п’ять днів.

Як альтернативу експерт рекомендує провести обробку огірків фунгіцидом “Захисник”. Для цього 12-15 мл препарату необхідно розвести у п’яти літрах води. Цієї кількості достатньо, щоб обробити одну сотку. Проводити таку обробку можна тричі з інтервалом 10-14 днів, а збирати огірки можна через 15 днів.

контекст:

Борошниста роса – грибкове захворювання, збудником якого є мікроскопічні ектопаразитичні гриби. Весною це захворювання також вражає газони.

Previous post Британія направила військовий корабель до Північного моря для спостереження за російськими кораблями – ЗМІ
Next post У Харкові суд узяв під варту іноземного блогера, який виправдовував злочини росіян