“Зупиніть страти в Ірані”. Іранська модель з’явилася на червоній доріжці кінофестивалю Канна в сукні з петлею на шиї. Відео

“Народу Ірану присвячується”, – пвідписала вона ролик, додавши хештег “Зупиніть страти в Ірані”.

Джабері зазначила, що вбрання для неї створила американський дизайнер Джіла Сабер.

контекст:

8 травня 2023 року стало відомо, що в Ірані виконано смертну кару двох громадян, яких звинуватили в “богохульстві” в кіберпросторі. Юсефа Мехрдада і Садрулла Фазелі Зорі було затримано ще навесні 2020 року. До страти їх засудили через рік за те, що вони нібито “налаштовані проти ісламу і ображають святині мусульман світу та культурні та релігійні цінності народу Ірану”. Вони були повішені.

У січні в Ірані стратили ще двох засуджених за участь в антиурядових мітингах, які відбуваються в країні з вересня 2022 через смерть 22-річної Махси (Джини) Аміні з Саккеза (Курдистан). 13 вересня вона приїхала до Тегерану з сім’єю і була затримана за нібито неправильне носіння хіджабу. Родичам сказали, що її відпустять після “сеансу перевиховання”.

За словами свідків, Аміні побили у фургоні для затриманих, а за три дні після затримання вона померла. Поліція факт побиття заперечує, заявляючи, що студентка померла від серцевого нападу. 17 вересня Аміні поховали.

Після її смерті почалися протести проти обмежень свобод в Ірані, у тому числі жорстких правил носіння одягу. Мітинги охопили більшість провінцій Ірану. За оцінкою Reuters, це наймасовіші мітинги з 2019 року, коли в Ірані відбувалися протести через ціни на пальне. Тоді під час придушення мітингів було вбито, за даними агентства, близько 1500 осіб. Перша публічна кара учасника акцій протесту в Ірані була проведена 8 грудня нібито за поранення члена “Басідж”. Другого повісили 12 грудня у зв’язку зі смертю двох силовиків.

Previous post Її тіло поховали в оббитій свинцем труні — ціна визнання знаменитої жінки
Next post У Туреччині відбувся другий тур президентських виборів