“Люди заблоковані в будинках, тонуть живцем”. Осадча звинуватила Червоний Хрест у бездіяльності, закликавши евакуювати українців із зони затоплення

“Те, що відбувається в зоні затоплення на окупованих територіях, не вкладається в голові. Тим часом Міжнародний комітет Червоного Хреста не діє. Олешки, Гола Пристань та ще десятки населених пунктів – люди заблоковані в будинках, люди тонуть живцем. Міжнародний комітет Червоного Хреста має доступ до двох сторін “конфлікту”, але досі не виявив ініціативи щодо порятунку українців на окупованій території! Це те, для чого було створено організацію, для чого писалися Женевські конвенції для захисту цивільного населення. Бездіяльність вбивство”.

Вона наголосила, що закликає допомогти українцям в окупації, негайно виїхати на місце трагедії та закликати Росію евакуювати людей.

Президент України Володимир Зеленський уже висловив розчарування реакцією ООН та Червоного Хреста на підрив росіянами Каховської ГЕС



контекст:

Вранці 6 червня ОК “Південь” сил оборони України повідомило про підрив росіян Каховської ГЕС. За даними “Укргідроенерго”, внаслідок підриву машинного залу зсередини Каховська ГЕС зруйнована повністю та відновленню не підлягає.

За даними Херсонської ОВВ, внаслідок техногенної катастрофи може бути затоплено близько 80 населених пунктів. В області оголошено евакуацію.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що підрив греблі Каховської ГЕС – найбільша рукотворна екологічна катастрофа у Європі за десятки років. За інформацією Офісу президента, внаслідок вибуху до Дніпра потрапило не менше 150 тонн машинної олії, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У Херсонській ОВА вранці 7 червня заявили, що інтенсивність підтоплення падає, але вода ще прибуватиме. На той момент було затоплено 1852 будинки на правобережній частині області, евакуйовано 1457 осіб.

Секретар РНБО України Олексій Данилов заявив 7 червня, що Каховську ГЕС підірвали за вказівкою з Кремля з кабінету президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

Previous post У скільки стане будівництво нової ГЕС на Херсонщині – Мінекономіки підрахувало
Next post На Херсонщині затопило Нижньодніпровський національний парк