Як з’явилася “швидка їжа” і як часто її можна їсти

Словосполучення fast food, від якого походить назва, перекладається з англійської як “швидке харчування”.

Перше кафе швидкого харчування виникло США (Філадельфія) на початку 1900-х років. Але народженням цього сегменту закладів вважається 1912 рік, коли було відкрито закусочну “Автомат” від компанії Horn & Hardart у Нью-Йорку.

Щоправда, люди до цього любили швидко перекусити. Наприклад, ще давні римляни купували коржики, змащені олією, на базарах та площах міст. Цю випічку також використовували як їстівні тарілки. На їх основі пізніше з’явилася популярна страва італійської кухні – піца.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Коржики, пиріжки в Європі, локшина, фаршировані рисом мідії, шаурма – все це приклади традиційного фастфуду, властивого різним культурам.

Але масових, промислових масштабів це явище досягло 1921 року у США, коли у штаті Канзас компанія “Білий замок” відкрила свої заклади, в яких пропонували відвідувачам виключно “швидку їжу” – гамбургери. Ціна на них не змінювалася десятиліттями та становила 5 центів.

Після хвилі популярності пішов спад. Пов’язано це було з тим, що лікарі заявляли про шкоду їжі з фастфуду.


Фото: depositphotos.com

Фото: depositphotos.com


Тоді компанія Білий замок зважилася на авантюру – найняла людей, які приходили по гамбургери в білих халатах. Таким чином прагнули створити враження, що лікарі самі вживають у їжу “швидку їжу”.

У 1940-х роках у White Castle з’явився конкурент McDonald’s. Спочатку у цьому закладі готували барбекю у форматі придорожнього кафе, але вже до 1948 року почали випускати гамбургери. 1954 року McDonald’s відкрила мережу закладів у США.

У коментарі каналу “24” дієтолог Анастасія Соколова зазначила, що якщо людина вирішила перекусити фастфудом, не потрібно швидко поглинати їжу, бо це шкідливо. Перекус, за її словами, має тривати 10–15 хвилин.

“Швидка їжа” шкідлива тим, що містить надто багато солі та цукру, тугоплавких жирів, недостатню кількість клітковини. Регулярне вживання вуличної їжі підвищує ризик ожиріння, серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, подагри, сечокам’яної хвороби. Тому не потрібно зловживати цими стравами.

Важливо пам’ятати, що фастфуд не повинен ставати звичкою у системі живлення. Дозволяти собі страви цієї категорії можна не частіше одного-двох разів на тиждень.

Previous post ЄС продовжив секторальні санкції проти Росії до 31 січня 2024 року
Next post Другий рік без врожаю: чи зможуть аграрії працювати на землях Снігурівського району