Смородина більше не обсипатиметься. Усуньте ці п’ять причин поганого врожаю ягоди

Неправильне місце для посадки

Ділянка має бути захищена від східних та північних вітрів. Кущі краще розміщувати в сухих і відкритих місцях без пагорбів і западин, щоб уникнути застою води.

Червона смородина краще росте під розсіяними сонячними променями. При великому затіненні кущі погано розвиваються і дрібніють ягоди.

Занадто густа посадка

Залежно від сорту різниться схема посадки. Для розлогих кущів відстань має бути 2 м, а більш компактних кущів – 1,3–1,4 м.

Заморозки

Червона смородина не переносить заморозків, тому якщо на цвітіння чи формування зав’язей випало зниження температури, урожай буде поганим. Дощ, сильний вітер, висока чи низька температура теж погано позначаються на зав’язях.

Занадто вологий або сухий ґрунт

Червона смородина потребує вологи менше, ніж чорна, але нестача вологи може призвести до обсипання ягід.

Якщо на початку літа стоїть суха погода, потрібно забезпечити смородині належний полив. Поливати потрібно не дуже часто, але так, щоб вода доходила до коріння (на глибину до 60 см).

Нашестя шкідників

Спровокувати опадання зав’язі може шкідник – склянка. Комаха прогризає собі ходи всередині пагонів. Пошкоджені пагони потрібно зрізати до здорового, не пошкодженого ствола, а зрізи замазати садовим варом, щоб шкідник не оселився у здорових пагонах.

Шкодить урожаю смородини також галова попелиця. Тоді на листі з’являються темно-червоні, вишневі або жовті здуття та горбики. Впоратися з галовою попелицею можна, зокрема, за допомогою інсектицидів.

контекст:

Червона смородина, посаджена поряд із чорною, може знизити врожай останньої.

Previous post “На місці Пригожина я б не став звільняти свого дегустатора”. Глава ЦРУ вважає, що Путін мститиме засновнику ПВК “Вагнер”
Next post ​Українці зменшили споживання електроенергії на 7%, – Укренерго