Росія довго прала культурні кордони і в якийсь момент вирішила, що можна заходити танками

Воронюк із перших днів повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ в Україну допомагала вивозити колекції автентичного українського костюма з окупованих, деокупованих та прифронтових територій, при цьому їхні власники ризикували життям, щоб зберегти ці скарби для майбутніх поколінь.

“Культура – ​​це спосіб мислення і це відповідь на запитання: “У нас є наші цінності, за які ми готові вмирати, чи нам все одно і ми приймемо чужі?” – сказала Воронюк.

За словами експерта, війна починалася з того, що “Росія довго, старанно та всіма способами прала саме культурні та інформаційні кордони” за допомогою своїх фільмів, музики, книг, артистів, які постійно були в Україні.

“У якийсь момент Росія чомусь вирішила, що ці кордони настільки стерті, що можна заходити танками. Що дуже просто підкорити Україну, тому що ніхто не відчує різницю, – підкреслила Воронюк. – Але саме завдяки ідентичності, національному ядру ми змогли сформувати загальнодержавну позицію та загальнодержавне протистояння”.

Контекст

У музеї “Голосу мирних” Фонду Ріната Ахметова зберігаються сотні тисяч історій українців про російсько-українську війну. Воронюк також розповіла музею свою власну історію та історію порятунку культурних колекцій. Крім того, музей зібрав окрему колекцію оповідань працівників українських музеїв про порятунок сотень тисяч безцінних експонатів.

Previous post У німецькомі місті заборонили електросамокати
Next post На Харківщині затримали водія автобуса, який став колаборантом під час окупації