Цитоспороз абрикосового дерева. Як визначити та перемогти

Вразливі для цитоспорозу ослаблені, пошкоджені морозами, посухою, сонячними опіками дерева.

Цитоспороз ще називають інфекційним усиханням, оскільки суперечки грибка проникають через різні механічні ушкодження, зрізи, спилки. Хвороба може стрімко розвиватися і проявитися раптово. Тоді можна помітити, що листя абрикоса починає в'янути, засихає окремі ділянки кори, цілі гілки і гине дерево в цілому.

При цитоспорозі в дереві відбувається посилене виділення камеді, яка порушує рух соку, закупорює судини дерева і призводить до відмирання гілок. Кора дерева набуває коричнево-червоного кольору. На дереві з'являються пікніди – подушечки темно-сірого кольору.

У боротьбі з цитоспорозом ефективні калійні та фосфорні підживлення. Можна використовувати органічне добриво – золу. Підживлення слід поєднувати з поливами. Важливо розуміти, що дерево, що відчуває нестачу вологи та поживних речовин, більш схильна до ураження захворюваннями.

Весною ефективна буде обробка дерева 30% розчином бордоської рідини.

Потрібно уникнути попадання спор цитоспорозу до деревини. Для цього тріщини слід знезаразити мідним купоросом та замазати садовим варом. Великі тріщини та спилки слід закривати сумішшю коров'яку з глиною.

Ці методи допомагають на ранніх стадіях захворювання. Щоб дерево не загинуло, потрібно вчасно проводити обрізання та обробку зрізів.

Previous post Індія ухиляється від контакту з Україною та займає проросійську позицію, хоча формально декларує нейтралітет – Мережко
Next post Психологічна зброя Росії: кричущий воєнний злочин про який не можна мовчати