Режисер оскароносного фільму “20 днів у Маріуполі” Чернов привіз статуетки премій “Оскар” та BAFTA до України. Фото

Після прибуття Чернов разом із командою фільму – фотографом Євгеном Малоліткою та продюсером Василісою Степаненком – дав прес-конференцію у приміщенні Центрального залізничного вокзалу Києва.

“Коли люди потребують надії, такі моменти, як “Оскар”, дають сили. Вони дають сили нам, військовим, лікарям не здаватися”, – сказав Чернов.

За словами Малолєтки, фотографії та відео з оточеного окупантами Маріуполя допомогли багатьом людям знайти своїх рідних.

“Люди просили “зніміть нас”. Вони не сподівалися, що щось зміниться, що війська НАТО прийдуть і прорвуть цю блокаду. Для людей важливо знати, що їх чують”, – сказав він.

Контекст

“20 днів у Маріуполі” – документальна робота українського режисера Мстислава Чернова, військового кореспондента, який у березні 2022-го разом зі своїм колегою Євгеном Малоліткою залишився у блокадному Маріуполі. Вперше її показали в українських кінотеатрах у серпні – вересні 2023 року.

Кінострічка розповідає про події у Маріуполі у лютому – березні 2022 року. Зокрема, туди увійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку. В українському прокаті фільм став найкасовішим серед документального кіно.

У січні 2023 року картина здобула приз глядацьких симпатій (Audience Award) на фестивалі незалежного кіно Sundance у США. У квітні фільм став лауреатом 47-го Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (Огайо, США) у номінації Standing Up. Також фільм отримав премію Cinema for Peace (Берлін, Німеччина) у категорії “Найкращий документальний фільм”, відзначений двома нагородами журналістської премії Royal Television Society 2023 (Великобританія) у номінаціях “Освітлення міжнародних новин” та “Ексклюзив року”. Автор фільму визнано “Оператором року”.

18 лютого 2024-го фільм став лауреатом британської премії BAFTA номінації “Найкращий документальний фільм”. 11 березня фільм виграв “Оскар” у цій же категорії.

Previous post Трамп зробив неочікувану заяву про необхідність виживання України і дорікнув Європі
Next post У Миколаєві зрадник отримав 15 років тюрми за шпигунство для ФСБ