“А чого мені найбільше?” Білоцерківській в Росії дали дев’ять років колонії за “фейки” про окупантів, вона обурюється

“Суд у Москві заочно засудив блогера Вероніку Білоцерківську до дев’яти років колонії”, – йдеться у повідомленні.



Крім того, повідомляє “Нова газета Європа”, російський суд заборонив блогеру протягом п’яти років адмініструвати будь-які інтернет-сторінки.

Білоцерківська в Telegram відреагувала на вирок, зазначивши, що отримала максимальний термін із уже винесених за “фейки”.

“Дев’ять років! А чого це мені найбільше? У мене ж коти! Де пом’якшуюче? Обурююся”, – написала вона.



За “фейки” про російську армію до Білоцерківської в РФ було засуджено, зокрема, російський публіцист Олександр Невзоров (вісім років колонії заочно), який отримав українське громадянство, і російський опозиціонер Ілля Яшин (вісім з половиною років, реальний термін).

Білоцерківська, яка народилася в Одесі та виросла в Ленінграді (зараз – Санкт-Петербург), стала відома завдяки кулінарному блогу. Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України Білоцерківська підтримала Україну, критикуючи дії РФ.

У березні 2022 року Слідком РФ порушив проти Білоцерківської справу за законом про поширення “фейків” про російську армію. У РФ блогера оголошено в розшук. 24 травня Басманний суд Москви заочно її заарештував, пише “Інтерфакс”. 5 грудня стало відомо, що Інтерпол відмовив Росії в екстрадиції Білоцерківської, яка після від’їзду із РФ живе у своєму будинку у Франції.

контекст:

У Росії переслідують громадян за критику нападу РФ на Україну, а від ЗМІ, погрожуючи блокуванням, вимагають називати війну, яку розв’язала Росію, “спеціальною військовою операцією” та використовувати виключно офіційні російські джерела при її висвітленні.

4 березня 2022 року Держдума Росії ухвалила поправки до Кримінального кодексу, які посилюють відповідальність за поширення “фейків” про дії збройних сил РФ. Відповідно до прийнятих поправок, публічне поширення “завідомо неправдивої” інформації про використання збройних сил РФ карається від 700 тис. до 1,5 млн руб. (170–365 тис. грн) або позбавлення волі на строк до трьох років. Якщо закон порушили з використанням службового становища чи з мотивів політичної чи ідеологічної ненависті, термін позбавлення волі може становити до 10 років, і якщо це спричинило тяжкі наслідки – до 15 років.

Previous post В Україні зростає споживання електроенергії: яка причина — tsn.ua
Next post На Київщині засудили фотографа, який виготвляв дитячу порнографію — Київ — tsn.ua