У конкурсі на посаду гендиректора Довженка-Центру повторно перемогла Гончарук

“Конкурс на посаду генерального директора Довженка-Центру виграла Олена Гончарук! Знову”, – йдеться у повідомленні.





Документи на конкурс, окрім Гончарук, подавали ще чотири кандидати: виконавчий директор кінофестивалю Kharkiv MeetDocs Вікторія Горілка, режисер Кирило Жаровський, продюсер Олексій Пантелєєв, засновник ТОВ “Кіносвіт Юніверсал” Сергій Слєпак.



Проте Жаровський 5 лютого заявив про зняття своєї кандидатури на користь Гончарука.



У травні 2021 року Гончарук вперше перемогла у конкурсі на посаду голови Довженка Центру, проте міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не уклав із нею контракт, зазначає LB.ua. Гончаруку тоді призначили в.о. директора.

Тепер контракт із Гончарук має бути підписаний головою Держкіно, якому зараз підпорядкований центр, Мариною Кудерчук протягом двох місяців.

контекст:

Держкіно видало наказ про реструктуризацію Довженка-Центру 5 серпня 2022 року. Довженко-Центр заявив, що йдеться фактично про його ліквідацію, і назвав це “ударом за міжнародним іміджем української влади та посяганням на національну пам’ять”.

17 серпня у Держкіно пообіцяли, що Національний центр Олександра Доженка не буде ліквідовано, але реорганізація передбачає скорочення його функцій: зі структури центру хотіли виділити держпідприємство “Українська анімаційна студія”, забрати у нього повноваження щодо архівування фільмів та передати їх Науковому центру кінемат.

Через чотири дні після того, як Довженко-Центр подав позов до суду на Держкіно із вимогою визнати незаконною реорганізацію центру, голову центру Олену Гончарук усунули. Як зазначило “Слідство.Інфо”, вона публічно виступала проти реорганізації центру.

Натомість Гончарук призначили Юлію Каждан. Журналісти проаналізували її біографію та з’ясували, що вона ніколи не працювала у сфері кіно, а займалася бухгалтерією, собаками та гіпнотерапією.

Колектив “Довженка-Центру” висловив незгоду з діями Держкіно. 8 листопада співробітники центру не пустили Каждана на робоче місце.

17 листопада стало відомо, що Каждан звільнилася, а її місце посів кінокритик Андрій Алфьоров. 17 січня Довженка-Центрі заявляли, що за місяць Алфьоров не приступав до своїх обов’язків.

21 грудня 2022 року Держкіно оголосило новий конкурс на посаду гендиректора Довженка-Центру.

Previous post всі подробиці, фото, відео і карта — Світ — tsn.ua
Next post “Він на своєму місці”: користувачі соцмереж підтримали рішення не звільняти Резнікова – новини на УНН