Суд Лондона розширив всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова

Рішення стосується справи, у рамках якої “ПриватБанк” прагне повернути виведені напередодні націоналізації кошти з банку та погасити невиконані зобов’язання банку щодо рефінансування.

“ПриватБанк” клопотав про арешт активів відповідачів на період розгляду справи у розмірі $3 млрд, і у 2017 році Високий Суд Лондона ухвалив рішення на користь банку. Таким чином було накладено всесвітній арешт на активи Коломойського та Боголюбова, а також шість компаній, які, ймовірно, ними контролюються.

Своїм рішенням від 31 січня 2023 року суд, за клопотанням “ПриватБанку”, ухвалив фактично розширити можливості для всесвітнього арешту активів.

“Нещодавнє рішення англійського суду надати дозвіл банку отримувати судові накази про арешт активів за кордоном та вимагати від відповідачів надавати подальшу інформацію щодо розкриття активів, що дозволить контролювати виконання судових наказів про арешт активів, є надзвичайно позитивною подією для банку”, – зазначили в прес-службі. службі банку.

У “ПриватБанку” вважають, що винесене рішення допоможе забезпечити ефективне звернення до примусового виконання будь-якого судового рішення, яке буде отримано після слухання по суті, яке має розпочатись у червні 2023 року.

контекст:

“ПриватБанк” – найбільший комерційний банк в Україні – був націоналізований 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувала банк на 155 млрд. грн.

У грудні 2017 року “ПриватБанк” подав до суду своїх колишніх власників. Позивачі стверджують, що бізнесмени вивели з банку близько $2 млрд, провівши низку незаконних операцій. Колишні власники, у свою чергу, заперечували його націоналізацію. 2019 року суд визнав її незаконною. НБУ це рішення оскаржив і у липні 2022 року Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду підтвердив законність націоналізації.

Наприкінці 2019 року “ПриватБанк” ініціював судове провадження в Ізраїлі. Сума позову становить $600 млн. На початку 2020 року фінустанова подала до Окружного суду міста Лімасол (Кіпр) позов до колишніх власників на $5,5 млрд.

Міністерство юстиції США у серпні 2020 року подало проти Коломойського та Боголюбова два цивільні позови, в яких звинуватило бізнесменів у відмиванні коштів “ПриватБанку”. Мін’юст вимагає конфіскації об’єктів нерухомості, які вони придбали на території Сполучених Штатів. Оціночна вартість нерухомості, яку хочуть конфіскувати – близько $70 млн.

До кінця року Мін’юст США подав ще один цивільний позов до бізнесменів. У ньому стверджується, що комерційну нерухомість у Клівленді (штат Огайо) “було придбано з використанням коштів, незаконно привласнених у “ПриватБанку” в Україні за допомогою багатомільярдної доларової кредитної схеми”.

Коломойський заперечував звинувачення мін’юсту США у відмиванні грошей “ПриватБанку”. “Всі інвестиції в США були зроблені з власних коштів, отриманих у 2007-2008 роках за угодою з компанією “Євраз”, та з доходів інших бізнесів, що зберігалися у “ПриватБанку”, – говорив бізнесмен.

Previous post Чиновників Одеської ОВА викрили на розтраті бюджетних коштів на закупівлях продуктів для ЗСУ
Next post Колишнього заступника міністра оборони із постачання заарештували з альтернативою 402 млн грн застави – новини України, Політика