У січні ЄС почне перераховувати Україні перший транш макрофінансової допомоги – президент Єврокомісії

Відео конференції опублікувала у YouTube прес-служба ЄК.

“Ми повинні й надалі посилювати тиск на Росію і продовжувати нашу непохитну підтримку України… Це найбільший пакет фінансової допомоги, який Європейський Союз колись постачав партнерській країні”, – заявила фон дер Ляйєн.

Крістерссон, у свою чергу, сказав, що проказання військової допомоги Україні стане головним пріоритетом шведського головування у Раді Євросоюзу, яке розпочалося 1 січня.

“Ми не бачимо важливішого завдання”, – заявив прем’єр.

Фор дер Ляйєн також розповіла, що Єврокомісія готує міжнародну платформу для забезпечення процесів відновлення України. Вона розпочне роботу вже у січні. За словами президента ЄК, платформа створюється для координації міжнародної допомоги та роботи з донорами.

контекст:

Наприкінці листопада депутати Європейського парламенту схвалили пакет макрофінансової підтримки України у 2023 році. Кошти мають надаватися раз на квартал (по €4,5 млрд) та покрити близько половини потреби українського державного бюджету.

Проти внесення змін до законодавства ЄС, яке б дозволило надати Україні €18 млрд, виступала Угорщина, повідомив редактор Radio Free Europe / Radio Liberty з питань Європи Рікард Йозвяк. За його даними, Угорщина блокувала надання допомоги Україні, сподіваючись забезпечити власне фінансування.

Євросоюз не може дозволити одній державі заблокувати надання Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги, заявив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

14 грудня депутати Європейського парламенту ухвалили положення, що дозволяє передати Україні пакет підтримки у розмірі €18 млрд після того, як Угорщина наклала вето на первісний документ.

Previous post УАФ закликала позбавити Росію представництва у ФІФА та УЄФА, а Іран – усунути від чемпіонату світу з футболу
Next post Потап шокував, як під Бахмутом загинув його приятель Олег Бобало: відео і фото