МВФ офіційно виділив Україні $15,6 млрд підтримки. Зеленський подякував Фонду за “важливу допомогу в боротьбі з агресією РФ”

Вона є частиною великого пакету підтримки України загальною вартістю 115 млрд дол.

Чотирирічна програма складається з двох етапів. Перший, розрахований на 2023-2024 роки, спрямований на виконання бюджетних показників та посилення мобілізації доходів. Для цього будуть потрібні підтримка адекватних валютних резервів та сприяння довгостроковій фінансовій стабільності. Також влада України зобов’язується продовжувати реформи та боротьбу з корупцією, йдеться у повідомленні.

Другий етап буде спрямований на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку післявоєнної реконструкції та прискорення вступу України до Європейського Союзу.

Президент України Володимир Зеленський у Twitter подякував директора-розпорядника МВФ Кристаліну Георгієву за схвалення фінансової програми

“Це важлива допомога у нашій боротьбі з агресією Росії. Разом підтримуємо українську економіку та рухаємось до перемоги!”, – написав він.



Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Twitter розповівщо кошти МВФ будуть спрямовані на фінансування критичних витрат та збереження макрофінансової стабільності.

“Програма складатиметься з двох частин. Перша – це термінове фінансування до нашої перемоги у війні. Друга частина – це повоєнне відновлення та трансформація України”, – написав він.



контекст:

Українська влада заявляла, що цього року країна зіткнеться з дефіцитом бюджету $38 млрд. Як пояснював Шмигаль, щоб профінансувати бюджет України, $10 млрд нададуть США, €18 млрд протягом року виділить ЄС. Крім того, Україна очікує на узгодження програми кредитування МВФ.

17 лютого в Україні завершилася робота місії Міжнародного валютного фонду, яка оцінювала ситуацію у країні. За її підсумками Україна та МВФ домовилися на рівні персоналу про перегляд моніторингової програми, повідомили у Фонді. 20 лютого Георгієва побувала з візитом у Києві та зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та Шмигалем. Прем’єр за підсумками зустрічі заявив, що уряд країни розраховує на старт програми МВФ обсягом $15 млрд.

21 лютого Георгієва заявила, що МВФ готовий надати значну економічну підтримку Україні.

Previous post Мінкульт засудив рішення Lionsgate випустити у прокат у Росії фільм “Джон Вік 4” – новини України, Політика
Next post США не змогли отримати доступ до затриманого в Росії журналіста WSJ – Кірбі