Нідерланди планують повну відмову від російського зрідженого газу

Уряд Нідерландів має намір повністю припинити імпорт зрідженого газу із Росії. Про це повідомив міністр енергетики країни Роб Єттен. З початку цього року Нідерланди не підписали жодного нового контракту з російськими постачальниками, а зараз працюють над завершенням діючих договорів.

Єттен заявив, що країна має зробити все можливе, щоб відмовитися від енергоносіїв із Росії. За його словами, Нідерланди вже відмовилися від російського вугілля, нафти та трубопровідного газу. Наразі уряд веде переговори з місцевими компаніями щодо імпортозаміщення зрідженого газу.

Як зазначає агентство Bloomberg, військове вторгнення Росії в Україну в 2022 році спричинило енергетичну кризу в Європі. На нього вплинули як накладені на Росію Євросоюзом санкції, так і відмова “Газпрому” постачати в санкційних умовах газ трубопроводами, а потім і вибух газопроводу “Північний потік”. У цих умовах багато європейських країн зробили ставку на скраплений газ, який закуповується як у Катару і США, так і в Росії. Але останнім часом вони вирішують розірвати і ці зв’язки з Москвою.

Найбільшим європейським покупцем зрідженого газу Росія мала Іспанія. Цього року уряд країни рекомендував компаніям більше не укладати договорів на постачання з Росії.

Нідерланди купували російський скраплений газ не лише для власного споживання, а й для транзиту до інших країн Європи. Російські постачання становили близько 15% всього газового імпорту країни.

Наразі, зазначає Bloomberg, повноцінні закупівлі газу з Росії продовжує здійснювати лише одна держава Євросоюзу – Угорщина.

Previous post Дев’ять головних новин України та світу на 19:00 12 квітня – новини України, Політика
Next post Мінфін США оголосив нові санкції проти Росії