Дев’ять головних новин України та світу на 19:00 12 квітня – новини України, Політика

1. В Офісі президента відреагували на відео зі стратою окупантом українського військового. В інтернеті, зокрема в Telegram, користувачі розповсюджують відео, на якому російський окупант обезголовлює живого українського бійця. Після появи відео глава Офісу президента Андрій Єрмак написав у своєму Telegram-каналі: “За все буде відповідь та відповідальність” (докладніше).

2. Південна Корея “позичить” США 500 000 артилерійських снарядів – DongA Ilbo. Південна Корея досягла угоди зі Сполученими Штатами про надання в оренду 500 000 снарядів для 155 мм артилерійських гармат, що може забезпечити Вашингтону більшу гнучкість у постачанні боєприпасів Україні (докладніше).

3. Україна та США узгодили оновлені варіанти контрнаступу. У розмові з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою держсекретар США Ентоні Блінкен запевнив українського колегу, що Сполучені Штати “зобов’язуються залишатися на боці України стільки, скільки потрібно, та підтримувати успішний контрнаступ” (докладніше).

4. Моравецький: США забезпечать додаткове постачання зброї Україні, говорили про Bradley та Abrams. Глава польського уряду Матеуш Моравецький заявив, що Сполучені Штати “забезпечать додаткові поставки озброєння” Силам оборони України, зокрема у вигляді основних бойових танків Abrams та бойових машин піхоти Bradley. В адміністрації США це поки що не коментували (докладніше).

5. Зеленський відреагував на страту військовополоненого українця росіянами. Президент Володимир Зеленський відреагував на появу в Мережі відео з жорстокою карою росіянами українського військовополоненого: він закликав світових лідерів не ігнорувати такі епізоди та наростити/прискорити військову допомогу Силам оборони, які мають розгромити окупантів (докладніше).

6. Іран веде таємні переговори з Росією та Китаєм, хоче придбати ракетне паливо – Politico. Анонімні дипломатичні джерела кажуть, що Іран нібито веде таємні переговори з Росією та Китаєм щодо придбання палива для балістичних ракет. Співрозмовники видання припускають, що у разі укладання угоди іранські ракети можуть бути використані Росією проти України (докладніше).

7. Україна відновила експорт електроенергії до Польщі. Україна з 12 квітня почала експортувати електроенергію до Польщі. За даними Укренерго на 12 квітня, виробництво електроенергії повністю забезпечує потребу споживачів. В енергосистемі є достатній резерв потужності (детальніше).

8. Пакистан відправить в Україну 230 контейнерів із військовим спорядженням – Economic Times. Як сигнал про поглиблення партнерства з Україною у сфері оборони Пакистан відправить у квітні 230 контейнерів із військовим спорядженням із порту Карачі на двох судах MV Bokram та MV Kherson (докладніше).

9. Глава Пентагону: Україна має чудовий план контрнаступу. ЗСУ має можливості для успіху. Україна має чудовий план контрнаступу, а витік секретних документів США не вплине на плани військового керівництва у Києві, повідомив голова Пентагону Ллойд Остін (докладніше).

Читайте тексти дня:

Незвичайні автомобілі не стали. Як і навіщо роблять авто з льоду, дерева, коноплі та тканини.

Російський космос занепадає, але недостатньо. Як посилити ефект санкцій та вигнати РФ з орбіти

Оксана Житнюк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post ЗСУ відбили понад 30 атак окупантів та знищили ворожий склад боєприпасів – Генштаб
Next post Нідерланди планують повну відмову від російського зрідженого газу