Єврокомісія досягла компромісу з п’ятьма країнами Євросоюзу щодо імпорту української агропродукції. ЄС підтримав продовження безмитної торгівлі з Україною

Про це 28 квітня у відеозверненні, опублікованому у Twitter, повідомив виконавчий віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс.

“Ми домовилися з Україною та п’ятьма її сусідніми країнами-членами ЄС, як врегулювати ситуацію, – розповів він. – Ми врахували занепокоєння як фермерів сусідніх країн ЄС, так і України”.

За словами Домбровскіса, Єврокомісія запропонувала “виключні захисні заходи” для чотирьох видів агропродукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшника.

Водночас проводитимуться захисні розслідування щодо деяких інших продуктів з України, включаючи олію.

Євросоюз також виділить пакет підтримки €100 млн для постраждалих фермерів у п’яти країнах-членах.

В обмін на це Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина скасують односторонні заходи щодо заборони імпорту української агропродукції.

Принципову домовленість щодо транзиту чотирьох видів українського зерна та насіння вітала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

“Ця угода зберігає як експортні можливості України, щоб вона продовжувала годувати весь світ, так і статки наших фермерів”, – написала вона у Twitter.



28 квітня посли країн ЄС підтримали продовження лібералізації торгівлі з Україною, повідомляється у Twitter головування Швеції у Євросоюзі.

“Це підтримає економіку України після повномасштабного вторгнення Росії до України”, – йдеться у повідомленні.



Напередодні 27 квітня продовження безмитної торгівлі з Україною на рік підтримав профільний комітет Європарламенту.

Голосування у рамках пленарного засідання заплановане на сесії 8–11 травня.

контекст:

Пропозиція скасувати на рік мита вперше прозвучала 27 квітня 2022 року. Цей крок був покликаний допомогти збільшити експорт України до ЄС та полегшити скрутне становище українських виробників та експортерів в умовах військового вторгнення Росії.

4 червня 2022 року набув чинності регламент Європейського парламенту та Євроради про тимчасові заходи щодо лібералізації торгівлі, що звільняють на рік український експорт від мит. Призупинення поширюється на мита для промислової продукції, систему вхідних цін для фруктів та овочів, усі тарифні квоти для сільськогосподарської продукції, антидемпінгові мита на імпорт товарів походженням з України, глобальні захисні заходи щодо українських товарів.

“Ці нові правила діятимуть рік і допоможуть українським виробникам та експортерам витримати навантаження війни та зміцнити свої позиції на європейському ринку”, – наголосило Мінекономіки України.

15 квітня 2023 року уряд Польщі заборонив імпорт та транзит української сільськогосподарської продукції до 30 червня. До переліку заборонених продуктів увійшли 18 товарів, серед яких зернові, молоко, яйця, м’ясо, мед та інші. Слідом за Польщею заборону на імпорт української агропродукції запровадили Угорщина, Словаччина та Болгарія.

21 квітня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини заявили про зростаючий імпорт сільськогосподарської продукції з України, який “викликає серйозні спотворення ринку та завдає шкоди сільськогосподарським виробникам ЄС, особливо в державах-членах, що межують з Україною або перебувають поруч із нею”. “. Вони направили свої пропозиції Європейській комісії щодо вирішення проблеми імпорту української аграрної продукції з України. Зокрема, попросили Єврокомісію заборонити імпорт низки продуктів із України. Представники п’яти країн наголосили, що необхідно забезпечити збереження цих заходів після закінчення терміну чинної постанови про відміну мит на товари з України, що відбудеться у червні.

Previous post Лубінець про політику Росії щодо викрадених українських дітей: Цинізм – новини України, Політика
Next post Багато зброї. Реакція світу на трагедію в УманіСюжет