СБУ повідомила підозри ще двом керівникам облгазів у “справі Фірташа”

У СБУ вважають, що компанії, серед інших постачальників газу в регіонах, перебувають під контролем підсанкціонованого бізнесмена Дмитра Фірташа. Їхні керівники підозрюються за ч 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

У СБУ зазначили, що в рамках розслідування масштабною схемою присвоєння державного газу керівникам окремих облгазів вже обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою або внесення відповідної застави, зокрема АТ “Закарпатгаз” – 169 млн грн, АТ “Хмельницькгаз” – 228 млн грн, АТ “Вінницягаз” – 186 млн грн, АТ “Львівгаз” – 155 млн грн та АТ “Дніпропетровськгаз” – 160 млн грн.

Щодо п’ятьох фігурантів, які зараз ховаються від правосуддя за кордоном, вирішується питання про оголошення міжнародного розшуку.



15 травня СБУ повідомила про підозру Фірташа та топ-менеджменту його компаній. Їх вважають причетними до присвоєння державного газу на мільярди гривень. У справі окрім Фірташа фігурують фірми “Є Енергія” та Регіональна газова компанія” (РГК). Остання фактично управляє 20 міськими та обласними газовими компаніями, що становить 70% усіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків понад 4,2 млрд грн. При цьому сума збитків протягом 2016–2022 років може оцінюватися у понад 18 млрд грн.



контекст:

Фірташ з 2014 року знаходиться у Відні (Австрія), де його затримали на запит ФБР США. У Штатах бізнесмена підозрюють у підкупі індійської влади для отримання ліцензії на розробку родовищ титану.

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського бізнесмена до США. 16 липня колишній міністром юстиції Австрії Клеменс Яблонер погодив видачу Фірташа американській владі. Його захист подавав апеляцію з проханням поновити розгляд справи. У березні 2022 року Земельний суд Відня у кримінальних справах відмовив Фірташу в задоволенні скарги. За даними видання Kurier, адвокати оскаржили це рішення.

8 вересня 2022-го БЕБ звинуватило “бізнесмена зі списку найбагатших українців” у несплаті податків. Його ім’я БЕБ не вказувало, але, найімовірніше, йшлося саме про Фірташа.

17 березня 2023 року СБУ провела обшуки у 16 ​​облгазах Фірташа за підозрою у розтраті. У компанії звинувачення заперечували.

Previous post Український воротар відреагував на скандал за участю його дружини – SPORTNEWS.COM.UA
Next post До України із РФ повернули ще одну депортовану дитину – Лубінець