Металурги звернулися до Зеленського через найбільшу кризу галузі

Металурги звернулися до Зеленського через найбільшу кризу галузі

Фото: minprom.ua

Гірничо-металургійний комплекс України переживає найбільшу кризу в історії

Без допомоги держави Україна втратить гірничо-металургійний комплекс, який дає 33% експорту, 10% ВВП та півмільйона робочих місць.


 


Українські металурги звернулися за допомогою до президента країни Володимира Зеленського через найбільшу кризу в історії галузі. Про це йдеться у відкритому листі ОП Укрметалургпром.


 


“Сьогодні ГМК переживає найважчий стан за всю історію незалежності України. Це пов’язано з високими логістичними витратами та стрімким зростанням тарифів на залізничні перевезення в Україні (+141% для руди/вугілля/коксу та +70% для чорних металів за останній рік), що робить українську продукцію неконкурентоспроможною на міжнародному ринку. Тим часом ціни на продукцію ГМК у світі впали вже на третину і знижуватимуться ще більше – що вводить українську ГМК у найглибшу кризу за часів незалежності України”, – йдеться у листі.


 


У ситуації, що склалася, підприємства ГМК працюють у збиток і тільки заради того, щоб зберегти робочі місця. Так, завантаженість меткомбінатів становить лише 15% від довоєнного рівня, а гірничо-збагачувальних комбінатів – на 25%.


 


“Галузь ГМК – це близько 10% ВВП України, 33% експорту України та ключове джерело валютної виручки – понад $22 млрд у 2021 р. На підприємствах ГМК зайнято понад 130 тис. осіб, а із суміжними галузями – близько 530 тис. робочих місць. Таким чином, підприємства ГМК та пов’язані з комплексом галузі забезпечують 9,4% фонду оплати праці в Україні”, – зазначають в Укрметалургпромі.


 


В асоціації нагадали, що торік галузь заплатила 95 млрд. грн. податків.


 


Також ГМК забезпечує 38% вантажоперевезень Укрзалізниці та 37% у перевалці морських портів України і споживає 19% електроенергії в Україні.


 


В умовах війни та без допомоги держави Україна може повністю втратити галузь, попереджають в Укрметалургпромі.


 


Для збереження галузі металурги пропонують встановлення Укрзалізницею спецтарифів на перевезення сировини та готової продукції (-70% від поточного рівня), зниження вартості електроенергії для підприємств ГМК, а також тимчасово – скасування ренти для залізорудної сировини та, надалі, зниження ренти для руд заліза за рахунок відрахування від китайського індексу (Platts 62% Fe) логістики в Китай.


 


Інші стимули, якими держава може підтримати галузь: скасування екологічних податків (CO – назавжди, оскільки такого податку немає у країнах ЄС; за викиди СО2, інші викиди в атмосферу, воду, утворення та зберігання відходів – на період війни +6 міс.), встановлення 0% імпортних мит на товарно-матеріальні цінності, виробництва яких відсутні в Україні, а також заміну зарплатних податків та зборів (ПДФО, ЄСВ) на єдиний соціальний податок 10%.


 


Також необхідно включити українську металопродукцію та залізорудну продукцію до програми експорту товарів з українських морських портів, щоб реалізувати накопичені залишки на складах та дозавантажити українські підприємства ГМК.


 


Крім того, пропонується дозволити підприємствам ГМК користуватися перевагами індустріальних парків із наданням усіх доступних пільг. “Це дозволить зберегти виробничий потенціал ГМК, вже найближчим часом відновити виробництво, щонайменше, до 50% довоєнного рівня, та утримати багатотисячні трудові колективи”, – резюмували в Укрметалургпром.


 

Зазначимо, через кризу АрселорМіттал Кривий Ріг зупинив на три місяці роботу свого гірничо-збагачувального комбінату та скоротив зарплати працівникам. Також повністю або частково припинили роботу ГМК групи Метінвест. Таким чином, в Україні майже не лишилося працюючих ГМК, а виробництво впало на 75-85%.


 


 


 

Previous post вибухи в Оленівці здійснила «ПВК Вагнера» за командою Пригожина
Next post Слід Кремля. РФ розвалила уряд в Італії?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *