Окупанти знищили дві третини енергоблоків, які ДТЕК відновила з минулої зими – виконавчий директор

“Гірша ситуація в тому, що було знищено дві третини відновлених блоків, які ми відремонтували з минулої зими. Ми 10 блоків відновили – і дві третини знищено. Якщо ми раніше говорили про пошкодження, то зараз ми говоримо слово “знищення”, – сказав він. .

За словами виконавчого директора ДПЕК, найбільші ТЕС компанії зазнали значних пошкоджень з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року.

На відміну від минулої зими, точність ракет вражає. […] Якщо раніше це було 100 метрів [от объекта]200, 300 – зараз це просто прилітає метр на метр і, на жаль, наслідки просто колосальні”, – підкреслив Сахарук.

Він розповів, що росіяни своїми обстрілами пошкодили “найважливіше обладнання, яке провадиться роками”.

Представники ДПЕК пояснили, що загалом компанія втратила приблизно 1 ГВт потужностей.

Контекст

Вночі 22 березня російські окупанти масовано атакували Україну з використанням крилатих, балістичних ракет та дронів-камікадзе Shahed. Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що сили оборони знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, у тому числі 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

За словами прем'єра Дениса Шмигаля, окупанти атакували Харківську, Запорізьку, Дніпропетровську, Сумську, Полтавську, Одеську, Вінницьку, Хмельницьку, Івано-Франківську, Львівську та Миколаївську області є серйозні руйнування інфраструктури. Внаслідок російського обстрілу було вражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС, розповів голова Кабміну.

РФ завдала понад 15 повітряних ударів по об'єктах енергетики, внаслідок чого Харків був “Практично повністю без світла”, зазначали в ОВА.

Президент України Володимир Зеленський повідомив 23 березня, що після російської повітряної атаки на енергетику України найскладніша ситуація – у Харкові.

24 березня в ефірі національного телемарафону мер Харкова Ігор Терехов сказав, що у місті внаслідок атак окупантів зруйновано трансформаторні підстанції та ТЕЦ (повністю зруйновано ТЕЦ-5) та енергетики не можуть забезпечити стабільним електропостачанням все місто. Цілком подачу електрики абонентам відновили 25 березня.

Метою повітряного удару країни-агресора РФ по Україні 22 березня був повний блекаут, 27 березня на брифінгу у Харкові заявив міністр енергетики Герман Галущенко. За його оцінкою, збитки від атаки РФ з енергооб'єктів України 22 березня можуть становити мільярди гривень.

Previous post Віталія Кличка можуть звільнити з КМДА під час війни чи ні, розповів нардеп Грищук
Next post Україна не просить надіслати контингент НАТО, щоб протистояти РФ – ОП