Японія продовжила ще рік санкції проти країни-агресора Росії

Рішення Токіо ухвалило, щоб позбавити Росію режиму “найбільшого сприяння” у торгівлі в рамках економічних санкцій за “криваве вторгнення” РФ в Україну.

Міністр фінансів Японії Судзукі Сюн'їті наголосив, що держава протидіятиме російській агресії проти України “у співпраці з міжнародною спільнотою”.

Агентство зазначає, що Японія вдруге продовжила санкції щодо РФ, вперше обмеження запровадили у квітні 2022 року.

Продовження санкцій у тому числі означає, що весь імпорт із Росії, як і раніше, обкладатиметься вищими митами. Наприклад, податку лосося у межах цих санкцій становить 5% замість 3,5%, а податку крабів – 6% замість 4%.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року Японія приєдналася до санкцій проти Росії, передає Україні нелетальне оборонне обладнання, гуманітарну та фінансову допомогу, влада країни послідовно засуджує російську агресію.

2022 року Україна отримала від Японії 17 млрд грн фінансової допомоги, розповідав 6 січня 2023 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

22 листопада того ж року уряд Японії вирішив надати надзвичайну грантову допомогу Україні – генератори та лампи на сонячних батареях на суму понад $2,5 млн, а у лютому 2023 року оголосило про надання додаткових $5,5 млрд на відновлення зруйнованої російськими військами інфраструктури України.

21 березня 2023 року прем'єр Японії Фуміо Кісіда приїжджав до України, то був його перший візит після початку широкомасштабного вторгнення. Він відвідав Бучу Київській області і запевнив, що Японія докладатиме всіх зусиль для відновлення миру в Україні. За підсумками переговорів із президентом України Володимиром Зеленським Кісіда повідомив про надання Україні $0,5 млрд, частина коштів була спрямована на постачання нелетального озброєння.

Під час повномасштабної війни Японія стала третім найбільшим донором фінансової допомоги Україні.3,7 млрд пільгового фінансування та грантів у 2023 році, повідомляв міністр фінансів України Максим Марченко у грудні. Кісіда заявляв, що Японія надасть Україні допомоги ще на 1 мільярд доларів.

У лютому 2024 року Кісіда анонсував надання Україні допомоги на суму $12,1 млрд.

Previous post РФ вдарила по Дніпропетровській області: поранено дитину, пошкоджено енергетичні об'єкти | новини України
Next post Ігор Юхновський. Цитати