Україна має проблеми з податковими перевірками – Ващук | новини України

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук вважає, що в Україні проблеми із податковими перевірками

Андрій Водяний

Андрій Водяний

Старший редактор новин

Бізнес-омбудсмен заявив про необхідність "коперніканського перевороту" у податкових перевірках
Фото: LIGA.net

Рада бізнес-омбудсмена проаналізувала ситуацію із податковими перевірками в Україні за останні сім років. Розслідування показало, що перевірки у переважній більшості випадків закінчуються штрафами, які потім оскаржуються в судах та негативно впливають на довіру з боку бізнесу. Такі висновки на брифінгу представив керівник органу Роман Ващук.

“З великої хмари – малий дощ”, – жартома оцінив Ващук ефективність податкових перевірок.

У середньому протягом 2017-2021 років у 74% випадків податкові перевірки (за винятком камеральних) завершувалися складанням актів, а у 2022-2023 роках цей показник зріс до 85%.

Незважаючи на судові справи, порушені після податкових перевірок, надходження від них до загального зведеного українського бюджету становить лише 1% від нарахованих грошових зобов'язань. “В Україні велика система перевірок і потім десятки тисяч судових справ щорічно на цю тему. Надходження від них становить лише 1% від нарахованих грошових зобов'язань до загального зведеного українського бюджету. На 99%+ український бізнес сплачує податки добровільно”, — сказав Ващук.

За даними Ради бізнес-омбудсмена, бізнесу вдається оскаржити 85% податкових рішень.

Дослідження також виявило дуже низький рівень довіри до податкової з боку бізнесу. “Це очевидно не всеукраїнське соціологічне опитування, але показує, що ті, кого більше торкається цього питання, бачать речі саме так”, – сказав Ващук.

Лише 13,3% респондентів опитувальника Ради бізнес-омбудсмена довіряють регіональним податковим органам. Довіра до центрального апарату Державної податкової служби не набагато вища і становить 18,9%.

Рада бізнес-омбудсмена вважає, що у питанні адміністрування податків Україні “потрібний коперніканський переворот”. Для цього він пропонує ухвалити декларацію принципів справедливого та розсудливого правозастосування. “Це про пропорційність, про прозорість – про такі всякі хороші речі”, – сказав Ващук.

Інші ідеї полягають у впровадженні принципу “Спочатку консультування” (превентивна комунікація), посиленні ролі юридичних департаментів на етапі проведення податкової перевірки, впровадженні альтернативних методів вирішення спорів, збільшенні прозорості інформації для платників податків тощо.

Previous post НАБУ оголосило Гладковського у розшук
Next post Після атаки на Ізраїль президент Ірану провів переговори з Путіним