НАБУ оголосило Гладковського у розшук

Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського, обвинуваченого у зловживаннях при закупівлі автівок для армії. Про це повідомляє НАБУ.

Він спільно з ексзаступником міністра оборони та директором департаменту Міністерства оборони обвинувачується в організації закупівлі в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності за незаконно збільшеними цінами.

Сума завданих збитків державі становить понад 17 млн грн.

19 жовтня 2019 року ВАКС заарештував колишнього Першого заступника секретаря РНБО з альтернативою внесення 10,6 млн грн застави. 21 жовтня 2019 року за нього внесли заставу.

У березні 2022 року суд звернув заставу в користь ЗСУ, і змінив запобіжний захід на особисте зобов’язання. Після цього, обвинувачений перестав з’являтись на судових засіданнях, а за інформацією НАБУ і САП, взагалі виїхав за кордон. Відтак, його оголосили в розшук.

За даними слідства, ексзаступник міністра оборони, в.о. директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони у змові з колишнім першим заступником секретаря Ради національної безпеки та оборони у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за незаконно збільшеними цінами.

Виробником автомобілів виступило дочірнє підприємство “Автоскладальний завод №2” АТ “АК “Богдан моторс”, що входить до групи пов’язаних компаній Корпорації “Богдан” – частки у статутному капіталі як прямо та опосередковано належали посадовцю РНБО та його близьким особам.

До вантажних автомобілів, які планували закупити коштом держбюджету для потреб армії, уряд висунув низку вимог. Зокрема йшлося про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника) мав становити не менше 60%. На той момент згадані автівки не відповідали цим вимогам, маючи рівень локалізації до 10%.

Згодом в результаті лобістських дій вимоги до локалізації зменшили до 20%. Компанія на ці умови пристала. Однак відповідні витрати зі збільшення рівня локалізації компанія-виробник незаконно переклала на бюджет. У результаті постачальнику автівок незаконно переплатили 17,44 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ в 2021 році оголосило в розшук Ігоря Гладковського – сина фігуранта справи.

Previous post ???? До 11 років увʼязнення засуджено колишню листоношу, яка очолила «роспошту» під …
Next post Україна має проблеми з податковими перевірками – Ващук | новини України