Джонсон сподівається, що члени Палати представників США вже 16 квітня отримають текст законопроекту щодо допомоги Україні.

Джонсон каже, що має намір після опублікування тексту законопроекту дати членам Палати представників 72 години на ознайомлення з текстом і лише після цього виносити на голосування. Спікер висловив сподівання на публікацію тексту законопроекту саме 16-го.

NBC News зазначає, що якщо текст опублікують сьогодні, то проголосувати за законопроект Палата представників зможе “до полудня чи вечора” п'ятниці, 19 квітня.

Телеканал нагадує, що станом на сьогодні Палата представників планує цього тижня завершити роботу в четвер і наступного тижня піти на канікули, але “все може змінитися”.

За словами Джонсона, досі не ухвалено рішення про те, чи голосувати окремі законопроекти про допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню чи об'єднати все в один документ.

CNN зазначає, що Джонсон заявляв, що має намір опублікувати свій план дій “до кінця тижня”.

Контекст

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США.

Проте розгляд документа заблокували представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю за міграцією на кордоні США з Мексикою. Байден назвав політичним шантажем відмову республіканців підтримати законопроект, зазначивши, що “ставки надто високі, а наслідки надто значні”.

Кілька місяців республіканці та демократи вели переговори щодо компромісного двопартійного законопроекту. Саботувати угоду, зокрема, закликав республіканців колишній президент США Дональд Трамп, який вважає, що Сполученим Штатам потрібен окремий законопроект про кордони та імміграцію і його не повинні прив'язувати до іноземної допомоги у жодному вигляді. Байден розкритикував Трампа, заявивши, що той загрожував республіканцям і намагався їх залякати.

Після провалу кількох варіантів угоди 13 лютого 2024 року Сенат США підтримав пакетний законопроект, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без угоди про міграційну реформу та безпеку кордону. Його має затвердити Палата представників, яка була на канікулах до 28 лютого.

Джонсон 16 квітня анонсував розгляд цього тижня чотирьох законопроектів: одного – про пріоритети національної безпеки та трьох окремих – щодо фінансування допомоги США для України, Ізраїлю, Тайваню.

У Білому домі заявили, що не підтримають поділ допомоги Україні та Ізраїлю.

Previous post У Грузії зібрався багатотисячний мітинг через закон про “іноагентів”
Next post що виграє Кремль від нападу Ірану на Ізраїль?