У Грузії зібрався багатотисячний мітинг через закон про “іноагентів”

Іноагенти в Грузії! Точніше закон про них. Через це у парламенті бійка, у столиці – протести. Грузинські депутати взялися розглядати закон про “іноземних агентів”. Уже вдруге. Минулого року його відкликали через масові народні виступи, адже грузини вважають його скопійованим з російського та таким, що обмежить свободу слова в країні. При цьому документ внесли в парламент в тому самому вигляді, що і торік. Що з цього вийшло дивіться.

“Ні – росії, так – Європі!” З цими гаслами грузини знову вийшли під парламент з протестами проти нової спроби проросійської депутатської більшості протягти законопроєкт про так звану “прозорість іноземного впливу”. Мітингувальники називають його переписаним з російського оригіналу.

Тамар Ходжамірові, жителька Тбілісі:

Його ніби скопіювали з аналогічного російського закону проти свободи ЗМІ, проти свободи організацій. І зараз ми отримаємо ті ж результати, що й росіяни. Це точно те саме.

Законопроєкт передбачає створення реєстру неурядових організацій та медіа, що отримають 20 і більше відсотків фінансування з-за кордону. Їм мають посилити звітність, перевірки та штрафи за порушення. Мітингарі впевнені: такі норми знищать опозиційні ЗМІ та стануть перепоною на шляху до ЄС.

Хатія Деканоїзде, депутатка від опозиції:

Справа не стільки у законі, скільки в геополітичному виборі. На слуханнях у комітеті, я маю на увазі, у нас є геополітична дискусія, чи йде Грузія до Європейського Союзу чи до росії.

У парламент скандальний законопроєкт внесли вже вдруге. Фактично в тому самому вигляді, що й торік.

Мамука Мдінарадзе, лідер парламентської більшості правлячої партії “Грузинська мрія”:

У ініційованому нами законопроєкті замість терміна “агент іноземного впливу” використовуватимуть термін “організація, яка переслідує інтереси іноземної держави”. Всі інші розділи законопроєкту залишаються без змін.

Законопроєкт лобіює владна партія “Грузинська мрія”. Політсила не запровадила санкцій проти москви після початку повномасштабного вторгнення в Україну, і, навпаки, посилила співпрацю з кремлем. Минулого року під натиском потужних протестів вони відкликали цей документ. І от тепер його знову взявся розглядати юридичний комітет парламенту. Цю процедуру перервала бійка. Під час виступу на лідера від більшості напав керманич опозиційної партії “Громадяни”. Потім до штурханини долучилися й інші депутати. Свої дії лідер “Громадян” Алеко Елісашвілі пояснив тим, що не наполягав через нахабство опонента і закликав грузинів вийти на вулиці проти затягування країни під російський вплив. Надвечір на площі під парламентом зібралося кілька тисяч людей.

Я сподіваюся, ми докладемо достатньо зусиль, щоби вивести цей закон з парламенту. Але якщо вони цього не зроблять, гадаю, нам доведеться докласти досить зусиль, щоби позбутися цього уряду.

Силовики оточили парламент та попередили про недопустимість насильницьких дій під час протестів. Пізно ввечері правоохоронці повідомили про кількох затриманих активістів. За мітингарів вступилася президентка Грузії Саломе Зурабішвілі:

Демонстрація громадянського суспільства в Тбілісі проти “російського закону”. “Спецназ” з водометами й газовими гарматами готовий перейти до дій проти мирного населення, що захищає своє європейське майбутнє. Тривають затримання. Грузія не змириться з дерадянизацією!

Після бійки в стінах парламенту, опозицію видворили з зали засідань та продовжили обговорення законопроєкту. Унаслідок юридичний комітет парламенту Грузії його підтримав. Розглянути документ у першому читанні депутати планують уже сьогодні. Ну а опозиція скликає своїх прихильників на нові протести.

Previous post Чому будинки в СРСР обклеювали плиткою — названо причини
Next post Джонсон сподівається, що члени Палати представників США вже 16 квітня отримають текст законопроекту щодо допомоги Україні.